Na Cipru počeo proces Deripaske protiv KAP-a

Autor: Tomislav Oharek , 23. srpanj 2014. u 22:00
KAP je danas sjena kompanije koju je preuzeo Deripaskin CEAC

Uniprom, koji je kupio KAP odgodio je uplatu 28 milijuna eura zbog straha od mogućih štetnih posljedica sudskog procesa.

Iako će radnici Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) koji su se dobrovoljno prijavili za odlazak iz kompanije tijekom tjedna dobiti ukupno oko 1,75 milijuna eura, crnogorska vlada i dalje ima glavobolje zbog te kompanije.

Naime, jučer je trebalo biti održano ročište zbog tužbe En + Groupa u vlasništvu ruskog milijardera Olega Deripaske, protiv KAP-a na sudu u Nikoziji na Cipru. Deripaska tužbom traži povrat 44 milijuna eura.Iz kompanije Uniprom, koja je nedavno preuzela upravljanje KAP-om, Dnevnim novinama je potvrđeno da su trebali imati pravnog zastupnika na jučerašnjem ročištu. No jučer se nije moglo saznati hoće li donedavni stečajni upravitelj KAP-a Veselin Perišić poslati odvjetnika na Cipar jer on nije odgovarao na pozive novinara. Iz EN + Groupa ranije je priopćeno kako je sud u Nikoziji zabranio transakcije sa imovinom KAP-a, uključujući prodaju te kompanije Unipromu za 28 milijuna eura. Perišić je tada pojasnio da nijedan strani sud, pa niti onaj u Nikoziji, ne može zabraniti provođenje stečajnog postupka i prodaju imovine, kao i da je za sve sporove nadležan Privredni sud u Podgorici. 

 

28milijuna

eura platio je za KAP Uniprom u vlasništvu Veselina Perišića

Ne miri se s gubitkom
Ipak, nekoliko dana kasnije prihvatio je zahtjev Uniproma za produljenje roka uplate novca za kupnju tvornice, koji je obrazložen strahom od štetnih posljedica koje mogu nastati u sudskom procesu u Nikoziji. Komentirajući postupak koji se vodi u Nikoziji profesor Blagota Mitrić, piše Pobjeda,  kazao je da će, ako Perišić i Uniprom pošalju odvjetnika na ročište, nadležnost suda u Nikoziji biti neupitna prema opće prihvaćenim pravilima i principima međunarodnog pprava. No to je tek početak sudskog navlačenja Podgorice s ogorčenim razvlaštenim bivšim vlasnikom za kojeg Crnogorci tvrde da je uništio KAP. Naime, još u ožujku je bivši vlasnik KAP-a Central European Aluminium Company (CEAC), kompanija čiji je vlasnik također Oleg Deripaska, zatražila je od Višeg državnog tužiteljstva u Podgorici da se Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP) vrati novac od prodaje aluminija, koji je, tvrde Rusi, nezakonito izvučen iz imovine KAP-a.

Iz CEAC-a napominju da je, u skladu sa informacijama stečajnog upravitelja, volumen prodanog aluminija lani u srpnju iznosio 1424,5 tona, vrijednog 2,2 milijuna eura."Pri tome, u trenutku početka stečajnog postupka KAP-a 8. srpnja 2013.godine, u skladištu KAP-a bilo je 3146,6 tona aluminija vrijednog oko pet milijuna eura, a do kraja srpnja KAP je proizveo oko 2000 tona aluminija vrijednog oko tri milijuna eura", navodi se u priopćenju CEAC-a, koje prenose Nezavisne novine. Kako navode iz CEAC-a, vjeruju da je novac od prodaje aluminija nezakonito prenesen iz imovine KAP-a, a prisvojio ga je Montenegro Bonus, kompanija u potpunom vlasništvu države, kao i njezin Menadžment. CEAC je zato zatražio da ovaj slučaj istraži tužiteljstvo.

Aktivirana jamstva
Zajedno sa ostalim vjerovnicima KAP-a, CEAC je najavio da će zatražiti provođenje nezavisne međunarodne istrage kao i da se mora definirati odgovornost i onih koji su omogućili ovakve rabote i  izvan granica Crne Gore. Imovina KAP-a je krajem veljače prodana za 28 milijuna eura nikšićkom Unipromu, čiji je vlasnik Veselin Pejović, nakon što je uveden stečaj, čime je dotadašnji ruski partner izgubio pravo upravljanja. Zato su aktivirana sva jamstva za kredite KAP-a u iznosu većem od 230 milijuna eura, a koje su pale na pleća crnogorskih poreznih obveznika. Privredni sud Crne Gore proglasio je 9. listopada bankrot KAP-a, čime je nastavljena agonija te nekada najveće crnogorske fabrike.

Komentirajte prvi

New Report

Close