Na čekanju nove sankcije Rusiji i separatistima

Autor: Tomislav Oharek , 09. veljača 2015. u 22:00
Visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove Federica Mogherini/Reuters

Federica Mogherini ne očekuje svađu sa SAD-om oko naoružavanja Kijeva.

Visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove Federica Mogherini rekla je prekjučer da ne očekuje nikakvu transatlantsku svađu s Washingtonom ako Sjedinjene Države ustraju u prijedlogu da počnu oružjem pomagati ukrajinsku vojsku.

S vojnim uspjesima proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine, u Washingtonu jačaju prijedlozi da SAD počne oružjem pomagati ukrajinsku vojsku. Europski ministri okupljeni na konferenciji o sigurnosti u Münchenu protive se naoružavanju ukrajinske vojske jer strahuju da bi time samo dolijevali ulje na vatru sukoba. Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius izjavio je pak jučer da će EU odgoditi proširenje popisa sankcioniranih osoba zbog eskalacije sukoba u Ukrajini do početka sljedećeg tjedna kada će se vidjeti hoće li diplomatski napori dati rezultata.

"Zadržali smo princip sankcija dogovorenih glede događaja u Mariopolju, ali njihova primjena ovisit će o stanju na terenu. Do ponedjeljka ćemo vidjeti hoće li se održati sastanak na vrhu u Minsku i kakve će rezultate dati i onda ćemo vidjeti gdje smo", rekao je Fabius, nakon što je napustio sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a, koji su se u ponedjeljak ujutro okupili u Bruxellesu. Diplomatska služba EU-a pripremila je prijedlog da se popis fizičkih i pravnih osoba proširi za još 19 imena, među kojima je pet Rusa i 14 proruskih ukrajinskih separatista te za još devet pravnih osoba. Do sada je na tom popisu 132 pojedinca i 28 pravnih osoba. "Ako uspijemo postići prekid vatre, učiniti ga održivim i početi provoditi dogovor iz Misnka očito je to će voditi nekim odlukama", rekla je Mogherini.

Komentirajte prvi

New Report

Close