Na CD-u nude 800.000 e-mail adresa za 1255 kuna

Autor: Poslovni dnevnik , 08. ožujak 2018. u 14:04
Foto: Thinkstock

U Srbiji se mogu kupiti paketi s tisućama adresa elektroničke pošte tvrtki registriranih u Bugarskoj, Crnoj Gori ili Hrvatskoj.

Rastom internet marketinga, trgovina privatnim e-mail adresama građana i tvrtki proširila se u Srbiji, piše Politika.

Prodaju se cijele baze adresa, razdvojenih na "muške" i "ženske", a čak i paketi od nekoliko tisuća e-mail adresa kompanija registriranih u Bugarskoj, Crnoj Gori ili Hrvatskoj. Politika navodi da je otkrila da se paket od 800.000 e-mail adresa može kupiti za 20.000 dinara (oko 1255 kuna). Prodavač paket snimljen na na CD-u šalje poštom, a kupac plaća pouzećem. U takvim ponudama klijentima se besplatno nudi softver koji omogućava masovno slanje poruka i reklama na velik broj adresa.

Nije poznato tko se na srpskom tržištu bavi tim poslom, na koji način se takvi podaci prikupljaju, a još manje jesu li su adrese stvarne. Politika navodi da je povjerenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić pozvan da pokrene istragu zbog ugrožavanja privatnosti građana, ali da su iz ureda povjerenika za Politiku rekli da se takvi poslovi ne mogu unaprijed smatrati nelegalnim, npr. u slučaju kada se nude e-mail adrese tvrtki i nepersonalizirane adrese građana registriranih, npr. na Googleu ili Yahoou, dodaje list.

"Ako je neko registriran kao zlatko@yahoo.com, ovo može ali i ne mora predstavljati podatak o osobi. Međutim, ako neko trguje mojom adresom registriranom na poslovnoj domeni, to je već drugi slučaj jer se cilja na konkretnu osobu", rekao je pomoćnik povjerenika za informacije od javnog značaja Zlatko Petrović.

Prema njegovim riječima, pravo pitanje je otkud neko dobiva takve podatke. To se, objašnjava Politika može utvrditi jedino podnošenjem ttv. zahtjeva za obavještenje jer svatko ima pravo da od onoga tko mu šalje poruke na e-mail zatražiti odgovor na koji način je došao do njegove adrese, kao i zatražiti da bude izbrisan s liste.  Ako bude odbijen može uloži žalbu povjereniku koji će reagirati, obaviti nadzor i naložiti da se ispuni konkretan zahtjev, objašnjava Politika. 

Komentirajte prvi

New Report

Close