Na autocesti Bar-Boljare most visok 180 metara

Autor: Poslovni dnevnik , 05. listopad 2015. u 21:59
Most Moračica smješten između tunela Mrke i Klopat bit će dugačak gotovo kilometar

Izazov za graditelje kineske tvrtke CRBC bit će i tunel Vjeternik.

Izgradnjom autoceste Bar-Boljare Crna Gora će dobiti brzu i sigurnu prometnicu, na kojoj će biti nekoliko velikih objekata, pišu Vikend novine.

Jednaod najzahtjevnijih građevina na autocesti koju gradi kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC) bit će most Moračica, dug gotovo kilometar, smješten između tunela Mrke i Klopot. Jedinstveni objek imat će noseći stup visok čak 180 metara. U kineskoj kompaniji znaju da će most Moračica biti jedna od najvećih prepreka u gradnji prve dionice, ali su poručili da su već gradili sličan most, s nešto većim nosećim stupom. Veliki izazov za inženjere i arhitekte bit će i probijanje i unutrašnje uređenje tunela Vjeternik, koji je nazvan po brdu kroz koje će prolaziti.

Tunel če biti dugačak tri kilometra, a zbog nepristupačnog terena gradnja će biti znatno otežana. Kako bi ispunili sve standarde, kineski radnici će nekoliko mjeseci samo sređivati i ojačavati zidove tog tunela. Za autocestu je potrebno osigurati i vodu za baze za održavanje puta, za objekte za naplatu cestarine, te za benzinske postaje, motele, odmarališta i protupožarnu zaštitu tunela. Voda će biti osigurana izgradnjom novog, suvremenog tranzitno-distribucijskog cjevovoda profila 300 milimetara, uz autocestu.

U skladu sa smjernicama Prostornog plana Crne Gore do 2020. nužno je na svim lokacijama na kojima su predviđeni objekti funkcionalnih sadržaja osigurati telekomunikacijski priključak putem izgradnje nove, suvremene tzv. telekomunikacijske kanalizacije i optičkih i mrežnih kabela.  Da bi se osigurala neometana funkcioniranja telekomunikacijskih servisa planiraju se i priključci na alternativne telekomunikacijske sustave, kao što su mobilna telefonija, WIMAX i slično. 

Komentirajte prvi

New Report

Close