MZOS objavilo Popis udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. siječanj 2014. u 08:06
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Ministarstvo je novim Udžbeničkim standardom propisalo da svi udžbenici moraju biti usklađeni s jedinstvenim pravopisom.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta priopćilo je da je objavilo Popis udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava koji obuhvaća 3451 naslov, odabran na temelju prosudbe 980 udžbeničkih kompleta pristiglih od 65 nakladnika.

Ministarstvu je na prosudbu od 65 nakladnika školskih udžbenika stiglo 980 udžbeničkih kompleta. Povjerenstva su tijekom prosudbe odbila 41 naslov, a ukupno je, ovisno o vrsti škola, u Popis uvršteno 1455 udžbeničkih naslova za osnovne škole, za gimnazije 682, strukovne škole 1292, te 32 atlasa.

Od 3451 naslova obuhvaćenih Popisom, 1664 ili 48 posto udžbenika prošlo je postupak odobravanja, što znači da su u potpunosti, osim s nastavnim planovima i programima, usklađeni i s najnovijim udžbeničkim standardom, ističe se u priopćenju MZOS-a.

Najveći je broj novoodobrenih naslova – 836 – za osnovnu školu. Za strukovne škole odobrena su 472 nova naslova, a za gimnazije 344. U osnovnim školama najviše je novih naslova iz hrvatskog i stranih jezika, a u srednjim iz strukovnih predmeta. Udžbenike je prosuđivalo 340 stručnih povjerenstava za prosudbu, a svako je povjerenstvo imalo tri člana od kojih su dva bila učitelji i nastavnici praktičari, a jedan znanstvenik.

Nakladnici su prema čl. 16. st. 1. Zakona o udžbenicima sami povukli 1072 izdanja, a još 237 ih je brisano primjenom Pravilnika o obveznim udžbenicima. Riječ je o zbirkama zadataka iz matematike od prvoga do četvrtoga razreda osnovne škole, zbirkama zadataka iz prirode, biologije, kemije i fizike u predmetnoj nastavi, obvezne više nisu ni radne bilježnice za tehničku kulturu u osnovnoj školi, a u srednjoj školi radne bilježnice iz geografije, povijesti, fizike i kemije te zbirka zadataka iz informatike.

Ministarstvo je novim Udžbeničkim standardom propisalo da svi udžbenici moraju biti usklađeni s jedinstvenim pravopisom. Propisana je i manja gramatura papira, smanjen je broj formata, a Ministarstvo je s nakladnicima postiglo dogovor da će broj araka u novim udžbenicima biti za deset posto manji od dosadašnjeg prosjeka.

Pravilnikom o obveznim udžbenicima i pripadajućim dopunskim nastavnim sredstvima propisan je 51 udžbenički naslov manje, čime je Ministarstvo odgovorilo na učestale zahtjeve roditelja da se olakšaju školske torbe.

Slijedi izjašnjavanje učitelja i nastavnika o udžbenicima i dopunskim nastavnim sredstvima koji se nalaze na Popisu. Oni udžbenici za koje se izjasni manje od deset posto nastavnika neće biti uvršteni u Katalog obveznih, koji će biti objavljen 15. svibnja.

Ministar obrazovanja Željko Jovanović će do 15. veljače na temelju prijedloga Povjerenstva donijeti odluku o najvišoj razini cijena čime će, kako se očekuje, biti ispunjeno obećanje o nižim cijenama udžbeničkih kompleta.

Ministarstvo je s nakladnicima u lipnju 2013. godine potpisalo tzv. "antikorupcijski sporazum" kojim je nakladnicima izrijekom zabranjen svaki oblik nedopuštenoga izravnog ili neizravnog utjecaja na odluku učitelja i nastavnika prilikom odabira udžbenika. Cijeli proces kontrolirat će upravo osnovano Etičko povjerenstvo, koje će analizirati svaku anonimnu ili javnu prijavu o možebitnom kršenju "antikorupcijskoga sporazuma".

Realan sud o kvaliteti udžbenika donijet će učitelji i nastavnici koji se njima svakog dana služe u radu s učenicima, budući da prosvjetni djelatnici jedini mogu objektivno potvrditi kvalitetu udžbenika te oni u pravilu pri odabiru udžbenika pokazuju jesu li nakladnici unaprijedili kvalitetu te u praksi potvrđuju mišljenje stručnih povjerenstava za prosudbu udžbenika.

U suradnji s Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom CARNet pripremljena je nova aplikacija koja će učiteljima i nastavnicima omogućiti lakši odabir udžbenika, a ujedno jamčiti tajnost svih podataka.

Komentirajte prvi

New Report

Close