Muskovo odustajanje od delistiranja ruši cijenu Tesle

Autor: Poslovni dnevnik , 27. kolovoz 2018. u 21:59
Elon Musk je odustajanje obrazložio željom dioničara/REUTERS

Vrijednosnice proizvođača električnih automobila pod pritiskom nakon zaokreta izvršnog direktora.

Dionice američke kompanije za proizvodnju električnih vozila Tesle na njemačkoj su burzi potonule u ponedjeljak za više od tri posto, nakon što je izvršni direktor Elon Musk odustao od delistiranja kompanije.

Musk je u petak objavio kako planira poslušati dioničare i odustati od 72 milijarde dolara vrijednog povlačenja s burze. Odustao je tako od ideje kojom je početkom mjeseca šokirao investitore i privukao pozornost regulatora.

 

15 posto

pala je cijena dionice Tesle od najave povlačenja s burze 7. kolovoza

Na internetskoj stranici kompanije Musk je naveo da se u četvrtak na sjednici upravnog odbora odustalo od delistiranja. Naveo je da je upravnom odboru rekao kako vjeruje da je za Teslu bolje da ostane uvrštena kompanija, s čim se odbor složio.

Dodao je da je razgovarao s dioničarima i velikim bankama o delistiranju, no da mu je sugerirano da to ne radi. Cijena dionice Tesle je 6. kolovoza vrijedila 342 dolara, a nakon Muskove objave na Twitteru da razmatra delistiranje Tesle, cijena je 7. kolovoza snažno skočila na 379,6 dolara.

U svom tweetu Musk je naveo kako namjerava ponuditi 420 dolara po dionici, ustvrdivši da je financiranje "osigurano". Od tada je cijena te dionice potonula 15 posto. Musk i Tesla sada se suočavaju s nizom tužbi ulagača i istragom Komisije za vrijednosne papire o točnosti Muskova tweeta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close