Musk kreće u kontroverzno spajanje sa SolarCityem

Autor: Tomislav Pili , 01. kolovoz 2016. u 22:00
Elon Musk najveći je dioničar i Tesle i SolarCitya/REUTERS

Tesla Motors sprema objavu da preuzima posrnulog instalatera solarnih panela čemu se žestoko protive dioničari.

Tesla Motors i SolarCity već bi ovoga tjedna mogli objaviti da su se sporazumili o spajanju čime počinje teška bitka koja bi trebala uvjeriti dioničare obje kompanije da se radi o dobrom potezu. Prema navodima upućenih izvora Reutersa, objava iz dvije kompanije očekuje se početkom ovoga tjedna.

Podsjetimo, radi se o spajanju koje na noge podiglo dioničare Tesle. Oni smatraju da će njihovim novcem Elon Musk, osnivač i izvršni direktor Tesle, kupovati dionice u SolarCityu u kojem je predsjednik, a također drži najveći udjel kao i u Tesli. Inače, SolarCity se bavi instaliranjem solarnih panela i u velikim je gubicima, a spajanjem s Teslom Elon Musk želi stvoriti sveobihvatnu kompaniju u području obnovljive energetike. Muskova je ideja da jedna kompanija postavlja panele ne kuće klijenata koji proizvode struju za Tesline kućne baterije i električne automobile tog proizvođača.

Upućeni izvori tvrde kako će ugovor o spajanju između te dvije kompanije najvjerojatnije sadržavati i odredbu prema kojoj će SolarCity imati pravo da u kratkom razdoblju nakon potpisivanja ugovora prihvati i konkurentske ponude drugih potencijalnih kupaca. Prema onome što je objavljeno 21. lipnja, za svaku dionicu SolarCitya Tesla je ponudio između 0,122 i 0,131 svojih dionica. Međutim, kupnja dionica SolarCitya najvjerojatnije bi zahtijevala novu dokapitalizaciju čime bi udjeli postojećih dioničara Tesle bili "razvodnjeni". Najveći problem stoga će biti uvjeriti dioničare da spajanje donosi novu vrijednost za  kompaniju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close