Mursi poručio da su njegove proširene ovlasti privremene

Mohammed Mursi / EPA Mohammed Mursi / EPA

"Egipatsko predsjedništvo potvrđuje da su te mjere samo privremene i da nisu usmjerene na koncentriranje ovlasti, već na njihovo prepuštanje demokratski izabranom parlamentu."

Egipatski predsjednik Mohamed Mursi naglasio je u priopćenju u nedjelju navečer da je proširenje njegovih ovlasti, koje si ukazom sam dodijelio, samo privremeno i pozvao je sve u zemlji na demokratski dijalog.

"Egipatsko predsjedništvo potvrđuje da su te mjere samo privremene i da nisu usmjerene na koncentriranje ovlasti, već na njihovo prepuštanje demokratski izabranom parlamentu", stoji u tom priopćenju. Dodaje se da je takva odluka bila potrebno kako bi se izbjegao svaki pokušaj osporavanja dviju demokratski izabranih institucija, gornjeg doma parlamenta i ustavotvorne skupštine.

Tim priopćenjem Mursi opravdava ustavnu deklaraciju od 22. studenoga kojim si je dodijelio velike ovlasti i pretpostavio ih zakonu. Oporba ga je prozvala da se ponaša poput faraona, a pravosuđe se zabrinulo za svoju neovisnost. Tisuće Egipćana izašle su na ulice zadnjih dana i prosvjedovale protiv Mursijevih mjera.

Nakon upornog ponavljanja islamističkih dužnosnika posljednjih 48 sati kako si je Mursi samo privremeno proširio ovlasti, oporbene stranke i pokreti su ponovili da "nema privremene diktature". Veliki prosvjedni skup protiv Mursija zakazan je za utorak na glavnom kairskom trgu Tahriru.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve