Može li mala država u susjedstvu uskoro postati svjetska golf destinacija?

Autor: Poslovni dnevnik , 16. listopad 2018. u 07:40
FOTO: GettyImages

Zbog povoljnog smještaja zemlje i rasporeda golf igrališta u Sloveniji njihovi vlasnici očekuju velik porast broja stranih golfera.

Vodeći predstavnici globalne golf industrije, među kojima i oni iz Trump Internationala u vlasništvu američkog predsjednika Donalda Trumpa, čije kompanije kontroliraju 80 posto prodaje u svijetu golf turizma, sljedećih dana će upoznati slovensku turističku ponudu i sklapati poslova za narednu godinu.

Najveća golf burza na svijetu održat će se u Sloveniji i pridaje joj se najveća važnost, jer od bogatih turista može se očekivati znatno veća zarada, a sam događaj trebao bi donijeti više od pet milijuna eura, piše portal Siol.net.

Troše četiri puta više
Slovenija doista postaje sve atraktivnija destinacija za golf igrače, posebno strane. Iako ima samo 16 igrališta (i oko 12.000 domaćih igrača), ona su smještena u cijeloj zemlji, između bogate prirodne i kulturne baštine. Golf igralište nema samo uz more, što godinama pokušavaju ostvariti tamošnji hotelijeri. Druga prednost Slovenije za igrače golfa je u tome što se može igrati na vrhunskim terenima u tri zemlje, koje su od Ljubljane udaljene samo jedan sat vožnje. A za dva sata vožnje mogu igrati na 50 igrališta.

 

15 posto

porasla je potražnja za golf turizmom u svijetu

Golf diljem svijeta igra 60 milijuna ljudi, a potražnja za golf turizmom porasla je za 15% u posljednjih nekoliko godina. Golferi pripadaju skupini prestižnih gostiju koji su zainteresirani i za ostale znamenitosti i ponude kada se ne igra golf. Prema podacima turističkih agencija, ti turisti troše četiri puta više od redovnih turista, oko 200 eura dnevno. Uglavnom, riječ je o starijim i bogatijim gostima koji stvaraju najveću dodanu vrijednost.

"Novi segment bogatijih turista dolazi u Sloveniju, koji će znatno produžiti našu turističku sezonu, a cijela će država imati koristi od toga. Restorani će biti puni, a trgovine će brojati dobit", kaže Sandi Kovačević, direktor Hotela Cubo i Diners Cubo golf igrališta Ljubljana/Smlednik.  U slučaju suhih zima, njihovo igralište je otvoreno tijekom cijele godine. Očekivanja su ogromna, vjeruju da će iduće godine povećati broj stranih golfera za pet puta, a u iduće četiri godine za deset puta.

Dva slovenska igrališta su u državnom vlasništvu, dva u rukama stranaca, a ostala u vlasništvu slovenskih privatnih osoba ili tvrtki, kao što su Krka i Sava. Krka je većinski vlasnik igrališta Otočec, igralište u Moravskim Toplicama je Savino. Međutim, financijski rezultati nisu baš blistavi.

Slabi financijski rezultati 
Otočec je lani imao 306.000 eura prihoda od prodaje i 127.000 eura gubitaka. U minusu su i drugi vlasnici golf igrališta, uključujući i Dragana Šolaka, koji igralištem na Bledu upravlja preko tvrtke Eligo.  Ta tvrtka je lani imala 1,1 milijun eura neto prihoda od prodaje i više od 886.000 eura gubitka.   Golf Bovec, koji je smješten na općinskom zemljišta, ima više vlasnika.

Račun im je bio blokiran od 11. listopada prošle godine do 6. travnja ove godine, a posluje samo malo iznad nule. U kolovozu slovenski mediji pisali su da se prodaje golf teren s dvorcem Mokrice, a u središtu zemlje Golf Arboretum, kojeg prodaje tvrtka iz grupe Triglav, ali problem je što je vlasnik samo 1500 kvadrata zemljišta, na kojem je sedam rupa. Znači, nakon kupnje novi vlasnik treba unajmiti preostale rupe, njih 11, od tvrtke ROD, vlasnika drugog dijela zemljišta.

Golf Arboretum lani je imao prihod od 660.000 eura, a obveze od 740.000 eura i treću godinu za redom bilježi gubitke. U Mokricama su stvari jasnije, igralište na 47 hektara s 18 rupa prodaje se u paketu s dvorcem. 

Komentirajte prvi

New Report

Close