Može li Europska unija dogovoriti jedinstvenu nabavnu cijenu ruskog plina?

Autor: Ante Pavić , 06. svibanj 2014. u 17:57
Cijena za svaku zemlju dosad je bila tajna/FOTOLIA

Zapeli trilateralni pregovori o ukrajinskom plinskom dugu.

Trilateralni pregovori EU, Ukrajine i Rusije o izmirenju nagomilanog ukrajinskog duga Gazpromu, koji samo za ovu godinu iznosi pet milijardi dolara, očito su se našli u slijepoj ulici, pišu svjetske agencije.

Europski povjerenik za energetiku Guenther Oettinger, kojega zasad ne napušta određena doza optimizma da će trilateralni razgovori uspjeti, čime bi EU osigurala plin za zimu, istodobno je objavio da želi jedinstvenu cijenu ruskog plina za sve članice EU. Cijenu ruskog plina zasad svaka članica dogovara preko bilateralnih ugovora s ruskim Gazpromom. Oettinger je taktiku bilateralnih dogovaranja cijena nazvao ruskom politikom "zavadi pa vladaj". Davor Štern, bivši generalni direktor Ine, kaže da je cijena plina po kojoj ga svaka zemlja nabavlja dosad bila čuvana tajna.

"To se vrlo teško može saznati. Ina, primjerice, nikada nije znala po kojoj cijeni plin kupuje srpski NIS, i obrnuto", kaže Štern, koji ne sumnja da će, bude li EU jedinstvena, Gazrpom pristati na jednu cijenu za cijelu EU. Smatra da je jedinstvenu cijenu plina moguće brzo dogovoriti. "To se može, primjerice, izvesti tako da plin po istoj cijeni dolazi do velikog skladišta plina Baumgarten u Austriji, jedne od najvažnijih stanica za uvoz ruskog plina u Europi, te se odatle distribuirati u zemlje EU koje bi plaćale različite transportne troškove. Drži da bi i Njemačka pristala na jedinstvenu cijenu iako vjerojatno kao najveća zemlja po broju stanovnika u EU u koju ruski plin stiže izravno preko plinovoda Sjeverni tok plaća nižu cijenu od većine zemalja EU. 

Komentirajte prvi

New Report

Close