Moskva tvrdi da je njezin avion cijelo vrijeme bio u sirijskom zračnom prostoru

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. studeni 2015. u 14:10
Foto: DPA/PIXSELL

To je prvi ruski borbeni zrakoplov koji je srušen u Siriji otkako su 30. rujna počeli ruski zračni napadi na protivnike predsjednika Bašara al Asada.

Ruski borbeni zrakoplov Su-24 srušio se na teritoriju Sirije u utorak vjerojatno zbog napada sa zemlje, priopćilo je rusko ministarstvo obrane na svojim internetskim stranicama ističući da se navedeni zrakoplov cijelo vrijeme nalazio u sirijskom zračnom prostoru. 

 "U tijeku je istraga okolnosti pada ruskog zrakoplova. Ministarstvo obrane ističe da se zrakoplov cijelo vrijeme nalazio isključivo nad teritorijem Sirije. To su potvrdila objektivna sredstva kontrole", tvrde u ministarstvu.

Ministarstvo navodi da je zrakoplov Suhoi bio na visini od 6.000 metara te da sudbina pilota zasad nije poznata. Prema preliminarnim izvješćima, oba su se uspjela katapultirati.

Ranije su mediji javili da je tursko zrakoplovstvo u utorak srušilo neidentificirani vojni zrakoplov koji je povrijedio turski zračni prostor blizu granice sa Sirijom. Televizijske postaje NTV i CNN-Turk emitirale su prizore pada zapaljena vojnog zrakoplova u planinama blizu turske granice, nedaleko od pokrajine Hatay.

Turski vojni dužnosnik potvrdio je za Reuters da je zrakoplov turskih vojnih snaga F-16 srušio neidentificirani borbeni zrakoplov koji je povrijedio turski zračni prostor nedaleko od sirijske granice. Vojska navodi da je zrakoplov bio upozoren deset puta u pet minuta da krši turski zračni prostor, ali je ignorirao upozorenja.

To je prvi ruski borbeni zrakoplov koji je srušen u Siriji otkako su 30. rujna počeli ruski zračni napadi na protivnike predsjednika Bašara al Asada.

Turski premijer Ahmet Davutoglu zatražio je od ministarstva vanjskih poslova da se o "razvoju događaja na sirijskoj granici" konzultira s NATO-om, UN-om i drugim uključenim zemljama, prenijeli su turski mediji. Novinska agencija Anadolu objavila je snimke na kojima se vidi da su se dvojica pilota uspjela katapultirati iz srušenog zrakoplova.

Sirijski opservatorij za ljudska prava priopćio je da se zrakoplov srušio na planinskom području u pokrajini Latakiji gdje su se ranije provodili zračni udari i gdje se provladine snage bore protiv pobunjenika na terenu.

Rusija i sirijska vlada izvršile su zračne udare na tom području. Jedan sirijski vojni izvor je izjavio da se istražuje rušenje zrakoplova.

Jedan od pilota srušenog borbenog zrakoplova navodno je pao u ruke sirijskih Turkmenskih brigada koje sada traže drugog pilota, javio je CNN Turk. Turkmenske brigade su oporbene snage u Siriji sastavljene od sirijskih Turkmena, odnosno Sirijaca turskog podrijetla.

Turska je pozvala ovoga tjedna na održavanje sastanka Vijeća sigurnosti UN-a na kojemu bi se raspravljalo o napadima na Turkmene u susjednoj Siriji, a prošloga tjedna Ankara je pozvala ruskog veleposlanika kako bi izrazila prosvjed zbog bombardiranja njihovih sela.
 NATO je najavio da će uskoro dati izjavu vezano za incident s ruskim vojnim avionom u Siriji.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Neka netko napiše kada su Rusi zadnji puta rekli nešto, a da je bilo istina. Interesantno je da su njihove tvrdnje uvijek u kontradikciji sa svim ostalim izvorima informacija, satelitskim snimkama, svjedocima, preživjelima i sl.
Kažete predsjednik Bašar al Asad? Zvuči kao nešto plemenito. Mora da jest, kad ima veze s Rusijom. Tako bar razmišlja hrvatski prepametni i sveupućeni puk. A da možda probate malo sa najveći pojedinačni masovni ubojica nakon 2. svjetskog rata? E koja smo mi prćija od zemlje, svi su kolektivno zaboravili Ruske laži, negiranja i poricanja u periodu od 1991-1995, kao i tko je nama pomogao i u konačnici zaustavio rat na Balkanu. E jado jadna balkanska pameti.

NATO, ha. Zar nije RH njihov rektalni uložak? Znači da su i Hrvati na strani terorista… zanimljivo…

New Report

Close