Morgan Stanley ulazi u plinski biznis

Autor: Tomislav Pili , 01. rujan 2014. u 09:34
Banka namjerava zaraditi dvostruko na cijeni plina/REUTERS

Cijena investicije kreće se između 30 i 50 milijuna dolara, a plin bi se izvozio u srednjoameričke države.

Američka banka Morgan Stanley namjerava izgraditi jedno od prvih postrojenja za izvoz američkog stlačenog prirodnog plina (CNG) čime bi se opet vratila trgovanju fizičkim robama.

Kako eksluzivno doznaje Reuters, banka je u svibnju poslala dokumente uredu za fosilne energente Ministarstva energetike u kojima navodi kako će u Teksasu izgraditi i upravljati postrojenjem godišnjeg kapaciteta 1,7 milijardi kubnih metara.Prema tvrdnjama upućenih izvora bliskih banci, cijena investicije kreće se između 30 i 50 milijuna dolara. Nakon što dobije odobrenje ministarstva, Morgan Stanley u dokumentu tvrdi da će postrojenje biti dovršeno za godinu dana.

Prema pisanju Reutersa, plin bi se izvozio u srednjoameričke države s kojima SAD ima potpisan ugovor o slobodnoj trgovini, poput Gvatemale, Paname, Salvadora, Hondurasa i Kostarike.Morgan Stanley je uz Goldman Sachs jedina banka s Wall Streeta koja ima dopuštenje za upravljanje infrastrukturom za proizvodnju i skladištenje sirovina. Prema tvrdnjama upućenih izvora, banka planira zaraditi dvostruko više od cijene po kojoj će kupovati plin.

Komentirajte prvi

New Report

Close