Morawiecki smijenio dvojicu ministara

Autor: Poslovni dnevnik , 09. siječanj 2018. u 21:59
Premijer Mateusz Morawiecki/Reuters

Premijer se želi približiti EK, iz koje Poljacima prijete oduzimanjem prava glasa.

Dvojica istaknutih ministara u konzervativnoj poljskoj vladi, ministar obrane Antoni Macierewicz i vanjskih poslova Witold Waszczykowski, u procesu preustroja razriješeni su dužnosti.

Na svečanosti u uredu predsjednika Andrzeja Dude  zamijenjeni su bivšim ministrom unutarnjih poslova Mariuszom Blaszczakom i zamjenikom ministra vanjskih poslova Jacekom Czaputowiczem.

Preustroj se događa dok premijer Mateusz Morawiecki, koji je preuzeo dužnost prije mjesec dana, nastoji poboljšati zategnute odnose Varšave i Europske komisije. Komisija je, zabrinuta zbog sporne reforme poljskog pravosuđa, prvi put u svojoj praksi pokrenula protiv Varšave postupak koji može ići i do oduzimanja prava glasa unutar EU-a.

Promjene će zahvatiti još tri ministarstva – okoliša, zdravstva i digitalizacije. Većina ministara na odlasku imali su većih problema u obnašanju dužnosti. Macierewicz, nekadašnji borac protiv komunizma, karizmatski političar kojeg podupire dio konzervativnih birača a sporan je zbog svojih neočekivanih izjava, ušao je u sukob s predsjednikom Andrzejom Dudom zbog razlika u stajalištu u vezi s reformom oružanih snaga.

Ministar vanjskih poslova Witold Waszczykowski usprotivio se reizboru bivšeg liberalnog premijera Donalda Tuska za predsjednika Europskog vijeća, tijekom kojeg je Poljska jedina glasala protiv.

Komentirajte prvi

New Report

Close