Moramo voditi računa o boljem školovanju građevinara

Autor: Vladimir Nišević , 26. listopad 2015. u 22:00
Konferencija u Parizu

Pitanja koja ostaju otvorena kod energetske obnove u zgradarstvu su regulativa, cijene, građani koji nemaju strpljenja čekati na povrat uloženoga, zajednički je zaključak.

Grupa Rockwool, jedan od vodećih proizvođača izolacijskih materijala, koja posluje i u Hrvatskoj u razdoblju od 13. do 15. listopada sudjelovala je na World Efficiency sajmu i konferenciji održanimu Parizu. Središnji dio sajamske priredbe bila je konferencija posvećena smanjenju emisija CO2 u zgradarstvu, a na konferenciji se predstavio i novi predsjednik Uprave Rockwoola Jens Birgersson.

Uz njega na konferenciji su sudjelovali i Martin Bouygues, predsjednik Uprave  Bouygues Grupe i  Philippe Pelletier, predsjednik organizacije French Green Building Plan. Pred prepunom dvoranom raspravljali su o dekarbonizaciji Europe kako bi se emisija CO2 koja dolazi od zgrada smanjila za 75 posto.  U jednom od svojim prvih javnih nastupa Birgersson je naglasio kako "90 posto svog vremena ljudi provode u zgrada koje upravo zato moraju biti energetski učinkovitije. Govoreći o novim materijalima koji pomažu u postizanju enrgetske učinkovitosti predsjednik Uprave Rockwoola naveo je primjer kako se uz pomoć njihovih materijala na godišnjoj razini u svijetu emisija CO2 smanji za istu količinu koju proizvedu avioletovi.

Martin Bouygues nagalsio kako održivi razvoj moramo doživjeti kao priliku, a ne zapreku. "U zadnjih deset godina vidimo promjenu u mentalitetu građana. Posjedujemo više znanja i to ukazuje na činjenicu da slijede promjene. Francuska mora raditi na zgradama koje postoje i opremiti ih ekološkim materijalima, a održivi razvoj prilika je za cijelu ekonomiju. Uštede i ulaganja dva su gospodarska stupa na kojima počiva obnova u zgradarstvu", rekao je Bouygues.

"Moramo se brinuti o zgradama koje imamo, te visokim cijenama energenata. Kod obnove postoji pitanje povrata uloženog, a toga nema bez visokih tehnologija", naglasio je predsjednik Uprave Rockwoola. Prema njegovom mišljenu povrat na uloženo, kada se govori o energetskoj obnovi u zgradarstvu moguće je kroz deset do jedanaest godina i to je dobro. Ono što je potrebno je promjena svijesti kod pojedinaca. "Svi znaju da je energetska obnova dobra, ali pojednci se teško odlučuju na ulaganje pa je izrazito važno da svi radimo na okviru koji će građanima pružiti i financijsku korist", rekao je Philippe Pelletier.

Pitanja koja ostaju otvorena kod energetske obnove u zgradarstvu su regulativa, cijene, građani koji nemaju strpljanja čekati na povrat uloženoga, zajdnički je zaključak sudionika konferencije. Ali s druge strane ljude se mora poticati na obnovu, a tu važnu ulogu igraju zakonodavci i političari, a tek onda proizvođšači koji bi trebali njih pratiti, a ne obrnuto. "Svi moramo raditi kao jedan sistem. Moramo razmišljati u okvirima četrdest na više godina, a trebamo i školovane građevinare i podizvođače koji će moći pratiti primjenu novih tehnologija", rekao je na kraju Birgersson te nagalsio kako Rockwool ulaže veliki trud upravo u školovanje građevinara u primjeni novih materijala. A upravo to će biti velik izazov i tema u godinama koje dolaze. 

Komentirajte prvi

New Report

Close