Moralić ne odustaje od Šećerane, moguća i tužba

Autor: Poslovni dnevnik , 03. prosinac 2015. u 22:00
Enver Moralić razmatra i tužbu protiv RS-a/Dušan Mirković/PIXSELL

Moralić je prije nekoliko godina investirao više milijuna eura u revitalizaciju bjelinjske Šećerane.

Hrvatski biznismen Enver Moralić ne odustaje od namjere da preko jedne od svojih firmi preuzme bijeljinsku Šećeranu, u koju je, kako tvrde njegovi suradnici , prije pet godina uloženo više milijuna eura, potvrđeno je Nezavisnim novinama.  Oni su optužili Vladu RS, sadašnjeg većinskog vlasnika Šećerane, za lošu suradnju u pregovorima tadašnje Moralićeve Poljoprivredne zadruge Jankovci o preuzimanju i revitalizaciji Šećerane, navodeći da vlada RS čak nije ni odgovorila na njihovu ponudu.

Moralićevi suradnici poručuju, pišu Nezavisne novine i da ne isključuju mogućnost tužbe ukoliko ne bude rješenja, jer žele vratiti uložen novac dok je vlasnik Šećerane bio Zoran Ćopić, osuđen za pranje novca narko-bosa Darka Šarića putem ove tvornice i kojem je oduzeta imovina. Međutim, iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS odbacuju optužbe iz Hrvatske i navode da je Vlada RS 4. svibnja ove godine razmatrala ponudu PZ Jankovci i zaključila da njihova neobavezujuća ponuda nije prihvatljiva kada je riječ o uvjetima u ponudi. 

 

2,35milijuna

KM je prema revizorskom izvješću 2014. PZ Jankovci bila dužna Šećerana

Oprečne priče
"O neprihvaćanju ponude Ministarstvo je pismenim putem obavijestilo PZ Jankovci u odgovoru koji je dostavilo ovoj zadruzi 26. svibnja ove godine", precizirali su iz ovog ministarstva, demantirajući suradnike hrvatskog poduzetnika, koji tvrde da nisu dobili nikakav odgovor od suprotne strane. Kako su rekli, ponudom PZ Jankovci predložena su ukupna ulaganja od 84 milijuna KM, u okviru kojih je predloženo da Vlada RS osigura novac za zatvaranje postojećih obaveza Šećerane od 15,8 milijuna KM, kao i povoljne kredite za rekonstrukciju pogona od 24 milijuna KM te još 38 milijuna KM za pokretanje kampanje šećerne repe.

Kako pišu Nezavisne, vlada RS takav prijedlog nije mogla prihvatiti. Usto, iz resornog ministarstva navode da su, prema podacima iz revizorskog izvještaja za 2014. godinu, obaveze Tvornice šećera prema PZ Jankovci iznose 2,35 milijuna KM. Damir Pejaković, član Uprave Kutjeva, jedne od Moralićevih tvrtki i sudionika ranijih pregovora o kupnji Šećerane, rekao je za Nezavisne da Moralić apsolutno nije odustao od preuzimanja ove tvrtke, što smatra potpuno logičnim, jer su prije nekoliko godina investirali više milijuna eura u njenu revitalizaciju, a što je, kako kaže, sada mnogo više s uračunatim kamatama. "

"Kada je u pitanju Šećerana možemo osigurati sve, od repromaterijala, sirovina, znanja, svih potrebnih mjera, financiranja pokretanja proizvodnje i drugoga. Međutim, zapelo je u pregovorima, jer nam se nitko nikada nije javio iz Vlade RS, nakon sastanaka s njima, tako da nikada nismo dobili nikakve odgovore na naše prijedloge i ponude", rekao je Pejaković.  On nije isključio mogućnost traženja pravne zaštite ukoliko ne bude napretka u pregovorima u vezi s preuzimanjem tvornice.

Fafulićeva igra
"Nije to problem, jer BiH, a time i RS, sa Hrvatskom ima bilateralni sporazum koji tretira baš tu poziciju zaštite hrvatskog kapitala investiranog u BiH", rekao je Pejaković.  Govoreći o špekulacijama dijela hrvatskih medija, koji dovode u vezu posao Petra Matijevića o preuzimanju Moralićevog PZ Jankovci i navode da će mu potom Matijević zauzvrat svojim utjecajem u RS pomoći da dobije Šećeranu, Pejaković kaže da to nema nikakve veze.

Inače, Šećeranu nad kojom bi trebao trebao uskoro biti pokrenut stečaj i dalje obilaze brojni potencijalni ulagači. Kako pišu Nezavisne, dosad su se za ovu tvrtku zanimali investitori iz Hrvatske, Poljske, Bugarske, Izraela i Španjolske. Posljednji se pojavio se potencijalni ulagač iz Banjaluke, koji je i razgovorao s predstavnicima tvrtke, odnosno Mehom Fafulićem, dosadašnjim vršiteljem dužnosti direktora. "Taj čovjek, čije ime ne bih otkrio, dolazio je ovdje prije mjesec dana, razgovarali smo i on mora vidjeti kakve su mogućnosti za preuzimanje Šećerane, s obzirom na to da navodno ima dobre poslovne i prijateljske kontakte", rekao je Fafulić i dodao da od tada nema kontakt s njim.Istakao je da nije siguran koliko su bile iskrene namjere Envera Moralića za proizvodnju u Šećerani.

Sudbina na čekanju

Odluka o stečaju 10. prosinca

Iz resornog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS podsjećaju da je rješenjem Okružnog privrednog suda u Bijeljini 30. listopada ove godine nad imovinom Fabrike šećera pokrenut  postupak za utvrđivanje uvjeta za otvaranje stečaja i imenovan privremeni stečajni upravitelj. Na ročištu zakazanom za 10. prosinca privremeni stečajni upravitelj podnijet će sudu izvještaj o postojanju uvjeta i razloga za otvaranje stečajnog postupka, o čemu će sud donijeti konačnu odluku.

Komentirajte prvi

New Report

Close