Moraju prodati Sport klub

Autor: Poslovni dnevnik , 19. rujan 2018. u 22:00
Odluka je diskriminatorna, tvrdi United Group, tražeći naknadu zbog izazivanja štete/Fotolia

Medijska grupa već je najavila zalbu protiv odluke Agencije za zaštitu konkurentnosti (AVK).

Slovenska agencija za zaštitu konkurentnosti (AVK) je kompaniji United Group, vlasniku Telemacha, naložila da mora odustati od 13 sportskih programa iz paketa Sport klub.

Vlasništvo nad programima, koje su kupili od kompanije S. C. IKO Poljska, suprotno je pravilima konkurencije. United Group, vlasnik brojnih televizijskih programa u zemljama bivše Jugoslavije, već je podnio žalbu protiv odluke AVK-a. 

"Uvjereni smo da odluka Agencije za zaštitu konkurencije ne poštuje osnovne standarde propisanih postupaka, izuzetno je diskriminatorna i loša za sve u Sloveniji. Pokrenuli smo potrebne pravne postupke za osporavanje odluke, podnijeli žalbu i zahtjev za naknadu zbog izazivanja velike ekonomske štete", navode iz kompanije United Group.  Kako su objasnili, oni su čekali odluku AVK-a pet godina. "Pet godina kasnije, preuzeta kompanija više ne postoji, jer je ona prodana i sva prava emitiranja su istekla", naveli su.

 

3 godine

United Group neće smjeti emitirati sportske programe

Istovremeno, ocijenili su da odluka AVK nije u skladu s pravnom stečevinom EU-a, jer usko definira tržište i nesrazmjerna je zahtjevu za promjenu vlasništva. Prema njihovom mišljenju, odluka obeshrabruje emitiranje sportskih programa na slovenskom jeziku. Prema portalu Siol.net, United Group mora prodati programe u roku od šest mjeseci uz mogućnost produženja. To su programi SK1, SK2, SK3, SK4, SK5, SK6, SK1 HD, HD SK2, SK3 HD, HD SK, SK Golf, SK Golf HD i Ribolov i lov.

AVK je također odredio United Groupu da u sljedeće tri godine neće moći obavljati djelatnost izdavanja sportskog TV programa, osim programa koji emitira borilačke vještine (Fight Channel). AVK je, inače, slučaj uzeo pod povećalo kada su pretplatnici Siol TV privremeno ostali bez sportskog programa Sport kluba, jer je kompanija Adria Media, koja ekskluzivno emitira ove programe i dio je United Groupa, od Telekoma Slovenije zahtijevala bolje financijske uvjete, navodi RTV Slovenije.

Istovremeno, Telemach je neometano emitirao sportske programe Sport kluba.Američki fond KKR već neko vrijeme traži novog vlasnika za United Group, a prema neslužbenim informacijama portala Siol.net u igri su tri kandidata. Prvi, britanski fond Cinven, koji je 2015. godine želio kupiti većinski udio u Telekomu Slovenije, a prije toga bio je zainteresiran i za kupnju United Groupa. Tu je i britanski fond rizičnog kapitala BC Partners, koji upravlja novcem investitora iz Sjeverne Amerike i s Bliskog istoka. Zainteresirani su i češki ulagači, odnosno PPF grupa Petera Kellnera, najbogatijeg Čeha.

Komentirajte prvi

New Report

Close