Moody’s: Brexit bez dogovora naštetit će objema stranama

Autor: Poslovni dnevnik , 16. rujan 2018. u 21:59
Ključno pitanje trgovine/FOTOLIA

Agencija za kreditni rejting naglasila da će se Britanija i EU suočiti s kreditnim izazovima i ekonomskim problemima.

Agencija za kreditni rejting Moody's upozorila je krajem prošlog tjedna Veliku Britaniju i Europsku uniju da bi se mogle suočiti s "kreditnim izazovima" i drugim gospodarskim problemima u slučaju da se ne uspiju dogovoriti o spornim pitanjima vezanim za Brexit.

Posljednjih mjeseci porasli su izgledi da Britanija u ožujku iduće godine izađe iz Europske unije bez dogovora o režimu trgovine, čime bi se poremetila bilateralna razmjena, uz "značajne negativne posljedice po gospodarstvo Velike Britanije i gospodarstva određenih članica EU-a", stoji u izvješću američke agencije Moody's. Takav bi scenarij naštetio "ekonomskoj, fiskalnoj i institucionalnoj snazi" Velike Britanije, a najviše automobilskoj, zrakoplovnoj i kemijskoj industriji i sektoru avioprijevoza, upozorava Moody's.

 

4 posto

pala bi britanska ekonomija ne bude li postignut dogovor o trgovini s EU

"Brexit bez dogovora o režimu trgovanja u značajnoj bi mjeri nepovoljno utjecao na kreditno zaduživanje brojnih sektora, zbog viših troškova trgovine i potencijalnih poremećaja u logistici i lancima nabave", navodi se u izvješću. U Mood'ysu se pritom pozivaju na procjenu Međunarodnog monetarnog fonda da bi britansko gospodarstvo – ne bude li postignut dogovor o trgovini s EU-om nakon Brexita – moglo pasti četiri posto.

"I dalje mislimo da će Velika Britanija i EU na kraju postići dogovor kako bi se sačuvali mnogi – ali ne svi – važeći trgovinski aranžmani, pogotovo vezano za robnu trgovinu", kazao je koautor Moody'sova izvješća Colin Ellis. "Nemoguće je točno procijeniti utjecaj nepostizanja dogovora budući da bi Velika Britanija i EU vjerojatno brzo poduzele mjere kako bi spriječile kratkoročne poremećaje. Svakako bi to predstavljalo značajnije izazove kada je u pitanju kreditiranje nego izlaz dogovoren pregovorima" zaključio je Ellis.

Komentirajte prvi

New Report

Close