Monti najavio izmjene nepopularnog poreza na nekretnine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. siječanj 2013. u 08:45
Mario Monti (Epa)

“Porezi se moraju smanjiti no nitko ne bi trebao davati obećanja koja se ne mogu ispuniti”, rekao je Monti.

Mario Monti, premijer talijanske vlade na odlasku, rekao je da će izmijeniti nepopularan porez na nekretnine koji je uvela njegova vlada a ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da njegov politički blok dobija na popularnosti uoči izbora 24. i 25. veljače. Montijev novi savez političkog centra treći je po rezultatima ispitivanja javnog mišljenja objavljenim u nedjelju, iza koalicije lijevog centra koju vodi Pier Luigi Bersani i bloka desnog centra bivšeg premijera Silvija Berlusconija.

Monti je u studenom 2011. imenovan na čelo tehnokratske vlade nakon što je Berlusconi napustio premijerski položaj usred seksualnog skandala i nakon što je talijanska financijska kriza zaprijetila euru. Kako bi smanjio proračunski deficit i vratio povjerenje u sposobnost Italije da upravlja svojim dugom, Monti je uveo niz mjera štednje, uključujući i porez na nekretnine koji je potkopao potrošnju i produbio recesiju.

Berlusconi, koji je do prije dva tjedna podržavao Montijevu vladu, više puta je rekao da će prvi čin njegove vlade, ako pobijedi na izborima, biti ukidanje poreza na nekretnine. "Porezi se moraju smanjiti no nitko ne bi trebao davati obećanja koja se ne mogu ispuniti", rekao je Monti za televiziju SkyTG24. Porez na nekretnine "treba se restrukturirati i modificirati", rekao je, tako da lokalne vlasti dobiju veći udio.
Monti je ponovio da želi smanjiti porez na prihode onih koji najmanje zarađuju i rekao da se planirano povećanje PDV-a može izbjeći ako će izborni pobjednici biti "spremni reći ne specijalnim interesima".

U ispitivanjima javnog mišljenja koalicija lijevog centra još uvijek ima veliku prednost no i Montijev i Berlusconijev blok posljednjih su tjedana dobili na popularnosti. Udio glasača koji kažu da će glasovati za Bersanijev blok je između 38 i 39 posto a Bersanijeva Demokratska stranka trebala bi dobiti 32 do 33 posto glasova, izvijestio je institut ISPO u nedjelju. Montijev blok je porastao na 14-15 posto sa samo 10 posto prije no što je on ušao u političku utrku. Nova formacija "S Montijem za Italiju" predstavljena u petak sama bi osvojila devet posto glasova. Berlusconi je povećao udio glasova svoje stranke na 17 do 19 posto s 13 do 16 posto s početka prosinca.

Broj neodlučnih glasača, ili onih koji planiraju apstinirati, pao je na ispod 40 posto dok je prije nekoliko tjedna dostizao gotovo 50 posto, pokazalo je istraživanje ISPO-a. Podrška Pokretu pet zvjezdica komičara Beppea Grilla pala je na 13-14 posto sa 17 do 19 posto prije mjesec dana.

Komentirajte prvi

New Report

Close