Monsanto bi se spajao s BASF-om i Bayerom

Autor: Tomislav Pili , 21. ožujak 2016. u 21:59
Bayer na burzi skočio 5 posto/Reuters

Amerikanci razmatraju kupnju poslovanja sa zaštitnim poljoprivrednim sredstvima.

Nakon što je izgubio bitku za švicarsku Syngentu, američki Monsanto razgovara o mogućnostima konsolidacije s njemačkim kompanijama BASF i Bayer. Prema navodima Bloomberga koji se poziva na upućene izvore, Monsanto zanima kupnja BASF-ovog poslovanja sa zaštitnim poljoprivrednim sredstvima.

Za sada sporazum nije postignut, ističe jedan od izvora. S Bayerom se pak razgovara o mogućnostima kupnje imovine ili osnivanja zajedničke kompanije. Kao i u slučaju BASF-a, Monsanto u razgovoru s Bayerom također zanima poslovanje sa zaštitnim sredstvima. Navodno je Monsanto zainteresiran za cjelokupno Bayerovo poslovanje u tom segmentu. Poradi toga predstavnici dviju kompanija nedavno su se susreli u Chicagu.

Medijski napisi rezultirali su skokom dionice Bayera u ponedjeljak prijepodne na Frankfurtskoj burzi za više od pet posto na 103 eura. Dionica BASF-a ojačala je jedan posto na 67 eura. Analitičari tumače da se radi o razgovorima kompanija koje su propustile uskočiti u konsolidacijski vlak u globalnoj kemijskoj industriji. Podsjetimo, američki divovi Dow Chemical i DuPont dogovorili su u prosincu 130 milijardi dolara vrijedno spajanje dok je ChemChina u veljači dogovorila preuzimanje Syngente teško više od 43 milijarde dolara. Njemački analitičari tvrde kako Monsanto stoga gleda sve što je još dostupno.

Komentirajte prvi

New Report

Close