Mol preuzima Agipove benzinske postaje u Sloveniji

Autor: Poslovni dnevnik , 14. listopad 2015. u 21:59
Mol je 2011. preuzeo 11 Tuševih postaja

Mađarska naftna kompanija, tvrdi list Dnevnik, pred zaključenjem je preuzimanja benzinskih postaja kojima sada upravlja kompanija Eni Slovenija.

Značajne promjene sljedećih mjeseci očekuju se na slovenskom energetskom i maloprodajnom tržištu naftnih derivata.

Prema informacijama Dnevnika, mađarski Mol koji je 2011. od Mirka Tuša kupio 19 benzinskih postaja, blizu je preuzimanja Agipovih benzinskih postaja koje su u vlasništvu kompanije Eni Slovenija. Eni je krajem prošle godine upravljao sa 18 benzinskih postaja, od kojih su u vlasništvu imali 12. Mol je po prodaji goriva treći po veličini igrač na slovenskom tržištu naftnih derivata, iza Petrola i OMV-a. Nakon kupnje Agipovih postaja imat će gotovo deset posto tržišnog udjela.

Molovo povećanje tržišnog udjela vjerojatno će zakomplicira ozbiljnije planove o integraciji s Petrolom, jer bi nakon spajanja u Sloveniji imali gotovo 70 posto tržišnog udjela u benzinskim postajama. Jednako bi bilo i u Hrvatskoj, gdje je Petrol drugi najjači igrač, iza Ine, u kojoj Mol ima najveći udio, tvrdi Dnevnik. S druge strane, Slovenski državni holding (SDH) i Petrol pregovaraju o podjeli Geoplina i Plinovoda koji je vlasnik slovenske plinske infrastrukture. SDH i Petrol, koji oboje imaju po gotovo 40 posto Geoplina, dogovaraju da država postane vlasnik većinskog udjela u Plinovodima, dok će Petrol vlasnički dominirati Geoplinom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close