Mol preuzeo 17 Enijevih benzinskih postaja u Sloveniji

Autor: Poslovni dnevnik , 11. studeni 2015. u 22:01
Eni Slovenija upravljao je postajama pod brendom Agip

Mol je također pustio u rad novu tvornicu butadiena u Tiszaujvarosu u sklopu ulaganja vrijednog 111,7 mil. eura.

Mađarska naftna i plinska grupa Mol potpisala je ugovor o kupnji maloprodaje mreže i veleprodajnih aktivnosti talijanske naftne kompanije Eni u Sloveniji. Mađarska kompanija priopćila je kako je potpisala ugovor o kupnji tvrtke Eni Slovenija, koja upravlja sa 17 benzinskih postaja pod brendom Agip, čime će Mol povećati svoju trenutnu slovensku mrežu od 40 postaja te će maloprodajom biti prisutan i u Ljubljani.

Kupnja Enijeve maloprodajne mreže u Sloveniji savršeno odgovara Molovoj postojećoj mreži i pruža mogućnost rasta lokalnih veleprodajnih aktivnosti te će ojačati poziciju kompanija kao jednog od tri vodeća operatera maloprodajne mreže u toj zemlji, ističu iz MOL-a. Zaključenje transakcije ovisit će o ispunjenju određenih uvjeta, uključujući odobrenje regulatora za zaštitu tržišnog natjecanja.  "Jako nam je drago zbog ove transakcije kojom jačamo našu poziciju u Sloveniji i proširujemo pokrivenost na glavni grad Ljubljanu. U proteklih 18 mjeseci najavljivali smo da ćemo kupiti oko 450 benzinskih stanica u Češkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj i Sloveniji.

 

40benzinskih

postaja trenutno ima Molova mreža u Sloveniji

Kao rezultat toga uspijevamo znatno povećati tržišni udjel i osigurati daljnje povećanje ukupne marže u poslovima vezanim uz preradu i prodaju", rekao je Ferenc Horváth, izvršni potpredsjednik Mol Grupe za poslove vezane za preradu. Istovremeno, Mol je u utorak pustio u rad novu tvornicu butadiena u Tiszaujvarosu u sjeveroistočnoj Mađarskoj, u sklopu ulaganja vrijednog 111,7 milijuna eura. Na svečanosti otvaranja mađarski je premijer Viktor Orban izjavio da će Mol značajno pridonijeti obnovi mađarske kemijske industrije.   Mol je također postavio kamen temeljac za izgradnju tvornice sintetičke gume koju će graditi na toj lokaciji u suradnji s tvrtkom Japan Synthetic Rubber Corporation (JSR).

Dovršetak radova na izgradnji te tvornice nedaleko tvornice butadiena, glavne sirovine za proizvodnju sintetičke gume, očekuje se u 2017. godini. Po riječima premijera Orbana, mađarska je industrija, zajedno sa svojim najznačajnijim igračem Molom, sada dovoljno snažna da je vodeće multinacionalne kompanije smatraju ravnopravnim partnerom.  "Partnerstvo s Molom snažno je partnerstvo s Mađarskom i njezinim građanima koje će dovesti do uspjeha", istaknuo je mađarski premijer. Predsjednik i izvršni direktor Mol Grupe Zsolt Hernadi kazao je da u grupi procjenjuju da će im navedena investicija povećati godišnju dobit za šest do 10 milijardi forinti. 

Slovenija im je važna

Mol je 2011. kupio 19 benzinskih postaja od Tuša

Kupnja Agipovih postaja nije prva takva akvizicija Mola u Sloveniji. U svibnju 2011. Mol je od slovenskog Tuš Holdinga kupio 19 Tuš Oil benzinskih postaja u Sloveniji. "Namjera Mola je ostvariti udio od barem 10 posto maloprodajnog tržišta u Sloveniji u sljedećih nekoliko godina", izjavio je tada viši potpredsjednik Mol Grupe za Trgovinu na malo Laszlo Piry. Mol Slovenija prisutan je u Sloveniji od 1996. godine i aktivan je u maloprodaji i veleprodaji naftnih proizvoda. 

Komentirajte prvi

New Report

Close