Moguće promjene vodstva dviju najvećih slovenskih banaka

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. listopad 2014. u 13:19
Thinkstock

Slovenska vlada razmišlja o mogućim promjenama uprava dviju najvećih banaka koje su u vlasništvu države.

Slovenska vlada razmišlja o mogućim promjenama uprava dviju najvećih banaka koje su u vlasništvu države, nakon što su su stresni testovi Europske centralne banke (ECB) u nedjelju pokazali da Nova Ljubljanska banka (NLB) i Nova kreditna banka Maribor (NKBM) nemaju odgovarajuću razinu kapitala za slučaj jače financijske krize u Europi, piše u srijedu ljubljanski "Dnevnik".

Komentirajući neke pozive da se smijene direktor NLB-a Janko Medja i direktor NKBM-a Aleš Hauc, premijer Miro Cerar u ponedjeljak je rekao da će vlada uskoro proučiti to pitanje i odlučiti što je najprimjerenije rješenje, ne želeći prognozirati kakva će konačna odluka biti.

Dvije najveće slovenske banke u postupku su pregleda pomoći kojom ih je država lani dokapitalizirala s više od 2 milijarde eura, što rade organi Europske komisije koja se u načelu protive miješanju države u korporativno upravljanje, ali sadašnjim vođenjem tih banaka nije zadovoljna Europska središnja banka (ECB), navodi "Dnevnik".

Slovenska središnja banka opovrgla je vijesti da je ECB čak preporučila smjenu uprava NLB-a i NKBM-a, navodeći da ECB nema takve ingerencije.

S druge strane, jasno je da će se nadzor europskih ustanova nad slovenskim bankarskim sustavom povećati, jer ECB idućeg tjedna preuzima revizijsku kontrolu nad 130 "sistemski važnih" banaka u državama eurozone, među kojima i nad tri banke u Sloveniji.

Novim će ovlastima Europska središnja banka među ostalim preuzeti dodjelu i oduzimanje licenci za članove uprava u nadziranim bankama.

Od slovenskih banaka u takav će sustav kontrole, uz NLB i NKBM, biti uključena i Unikredit banka Slovenije.

Kriteriji za uvrštenje banaka u kontrolu ECB-a bili su njihova lanjska bilanca i kreditna aktivnost, njihova važnost za nacionalno gospodarstvo i važnost za cijeli prostor eurozone.

Komentirajte prvi

New Report

Close