Mogu li arapski prijevoznici spasiti ljubljanski aerodrom?

Autor: Poslovni dnevnik , 01. siječanj 2018. u 22:00
Adria Airways ima velikih problema u Švicarskoj gdje je kupila tvrtku Darwin

Dolazak u Ljubljanu mogao bi biti objavljen od strane arapskih zrakoplovnih divova Emiratesa i Etihad Airwaysa ili Qatar Airwaysa.

Sredinom siječnja u ljubljansku zračnu luku Jože Pučnik sletjet će prvi zrakoplov njemačke niskotarifne kompanije Eurowings, koja će uspostaviti redovnu liniju između Ljubljane i Düsseldorfa i letjet će tri puta tjedno, u ponedjeljak, petak i subotu. Ove godine Ljubljana bi se zrakoplovima mogla spojiti s Dubaijem, što je glavni zračni put između Europe s jedne strane i Azije i Afrike s druge strane, piše portal Siol.net.

Zaostaju za Zagrebom
Dolazak u ljubljansku zračnu luku mogao bi biti objavljen od strane arapskih zrakoplovnih divova Emiratesa i Etihad Airwaysa iz Ujedinjenih Arapskih Emirata ili Qatar Airwaysa iz Katara. Mogućnost uspostave redovne zrakoplovne veze između Slovenije i UAE-a ili Katara raspravljana je u prosincu na konferenciji zrakoplovnih tvrtki u Šri Lanki. Slovensko izaslanstvo raspravljalo je o tome s izaslanstvom UAE-a te se sastalo s predstavnicima Katara, s kojim će u veljači potpisati memorandum o razumijevanju, što će biti prvi korak ka uspostavi zračne povezanosti.

Prema informacijama portala, sve glasnije se govori da će u Ljubljanu doći i niskotarifni zračni prijevoznik FlyDubai iz UAE-a. Da su u razgovoru s predstavnicima najvećih zrakoplovnih tvrtki na Bliskom istoku potvrdio je i njemački Fraport, koji je preuzeo upravljanje zračnom lukom u Ljubljani 2014. godine. I dok su u Ministarstvu infrastrukture optimistični, u Fraportu su oprezniji i ističu da Etihad, Emirates Airways i Qatar Airways nisu ništa sigurno najavili.

Prilikom odlučivanja najvažnija je procjena rentabilnosti letova za Sloveniju. Mnogi prijevoznici još uvijek vide Sloveniju kao destinaciju čija vidljivost u inozemstvu nije dovoljna da stvori dovoljnu potražnju putnika, pa se često odlučuje povezati druge zračne luke gdje je taj rizik niži. Po broju putnika ljubljanski aerodrom daleko zaostaje za Zagrebom, a još više za Beogradom.

Gubitak ugovora
Za ljubljansku zračnu luke ključno je pitanje Adria Airwaysa. Slovenska zrakoplovna tvrtka u vlasništvu njemačkog fonda 4K Invest ima velikih problema u Švicarskoj, gdje je kupila zrakoplovnu tvrtku Darwin, ali nakon četiri mjeseca izgubila je ugovore s partnerskim zrakoplovnim prijevoznicima, te se povukla u Ljubljanu. Adria je 2016. godine prevezla 1,1 milijun ili 11 posto manje putnika nego 2015. Prema procjenama 2016. prevezla je 1,2 milijuna putnika, što je godišnji porast od 9%. 

Nakon stečaja

Švicarci pokrenuli kriminalističku istragu
Švicarski tužitelji započeli su kriminalističku istragu o stečaju zrakoplovne tvrtke Adria Airways Switzerland, koja je najavila zatvaranje početkom prosinca. Istraga je započela zbog otkrića nepravilnosti u poslovnim knjigama tvrtke. Švicarsku tvrtku kupio je njemački fond 4K Invest, vlasnik Adria Airwaysa.

Komentirajte prvi

New Report

Close