Mogu birati dobavljača struje, EPS ostaje najjeftiniji

Autor: Poslovni dnevnik , 21. travanj 2014. u 22:00
Jeftinu EPS-ovu cijenu drugi dobavljači neće moći slijediti pa se građanima ništa ne mijenja/FOTO

Za građane Srbije od 1. srpnja.

Građani Srbije moći će od 1. srpnja kupovati električnu energiju od više trgovaca kao što biraju ili mijenjaju operatora mobilne telefonije.

Bit će dovoljno da s osobnom iskaznicom potpišu ugovor s operatorom i tako postanu kupci, piše Politika. Međutim, građani se zasad ne mogu nadati jeftinijoj struji od one koju trenutno prodaje Elektroprivreda Srbije (EPS). Naime, EPS kao monopolist prodavao je i do sada struju po neekonomskim, socijalnim cijenama zbog čega je električna energija u Srbiji najjeftinija u Europi. "Realna je cijena ona koja može pokriti troškove proizvodnje, prijenosa i distribucije", kaže dr. Slobodan Ružić, bivši savjetnik ministra energetike.

U EPS-u kažu kako se ne može očekivati da će alternativni opskrbljivači ponuditi cijenu nižu od EPS-ove jer im se to neće isplatiti. Kada cijena EPS-ove struje dosegne tržišnu cijenu može se očekivati uključivanje ostalih dobavljača koji će nuditi jeftiniju struju, kroz pogodnosti i tarifne pakete kao na tržištu telekomunikacijskih usluga. Građani će, pritom, dobiti mogućnost izbora dobavljača, ali će i dalje imati pravo na javnu opskrbu strujom od EPS-a. 

Komentirajte prvi

New Report

Close