Mobiteli stvaraju 4,6 bilijuna dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 01. ožujak 2018. u 13:53
Prekretnica za industriju/REUTERS

Mobilna industrija do 2022. sudjelovat će s pet posto u globalnom gospodarstvu.

Mobilne tehnologije i usluge u 2017. su generirale 4,5 posto globalnog BDP-a, s 3,6 bilijuna američkih dolara dodane vrijednosti, a kako ta industrija intenzivno raste i provlači se kroz sve sektore, do 2022. se očekuje da će u svjetskom BDP-u dosegnuti 4,6 bilijuna dolara ili pet posto.

Te i druge podatke o mobilnoj industriji objavilo je svjetsko udruženje GSMA na Svjetskom kongresu mobilne industrije, koji se održava u Barceloni. 

"Mobilna industrija sve više pridonosi gospodarskom rastu i prepoznavanju društvenih izazova", poručio je direktor marketinga GSMA Michael O'Hara.

Naglasio je da sve više zemalja uživa koristi od poboljšanja produktivnosti i povećane potrošnje mobilnih usluga, a osim doprinosa gospodarskom rastu, mobilna industrija izravno i neizravno u svijetu zapošljava 29 milijuna ljudi te pridonosi javnom sektoru s 500 milijardi dolara od općeg oporezivanja te s 25 milijardi dolara od aukcija mobilnog spektra.

Prošla je godina označila prekretnicu za mobilnu industriju, jer je broj osoba povezanih s mobilnim uslugama prešao pet milijardi, a onih na mobilnom internetu tri milijarde. Do 2025. broj jedinstvenih mobilnih pretplatnika porast će na gotovo šest milijardi, što će biti oko 72 posto svjetske populacije. Od 2017. do 2020. mobilni operateri uložit će 640 milijardi dolara, manje od 730 milijardi uloženih u zadnje četiri godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close