Mljekari: Na izdisaju smo; Romić: Činim sve što mogu

Autor: Poslovni dnevnik , 17. ožujak 2016. u 22:00
Davor Romić jučer je u Osijeku otvorio 1. međunarodnu poljoprivrednu konferenciju Slavonika

To je osjetljiv sektor, koji trpi i zbog onoga što se događa na razini EU, komentirao je novi ministar poljoprivrede.

Mljekarskom sektoru pomoći ćemo koliko god je u našoj moći. Pa i prijedlog proračuna predviđa za njega maksimalno povećanje poticaja s 1,8 na 3,6 milijuna eura. Tako je jučer glasio odogovor  novog ministra poljoprivrede Davora Romića na novinarski upit kako kani reagirati na katastrofalnu situaciju na koju upozoravaju domaći proizvođači mlijeka.

 Istoga dana kad je resorni ministar  otvarao 1. međunarodnu poljoprivrednu konferenciju "Slavonika" u Osijeku, čelnici pet slavonskih županija i predstavnici sektora njegovo su ministartsvo još jednom pozvali da hitno povuku radikalne poteze za spas ove agrarne grane.  "U suprotnome, u sljedeća dva do tri mjeseca Hrvatska će ostati bez te važne proizvođačke grane koja je zbog nereguliranog tržišta na samom izdisaju", vapaj je industrije upućen vladajućima.

"Sve dosadašnje državne vlasti sve su ovo pasivno promatrale, prepustile su poljoprivredu na milost i nemilost tržištu Europske unije. U EU smo ušli potpuno nepripremljeni", upozorio je Vladimir Šišljagić u čijoj je Osječko-baranjskoj županiji u posljednjih 10 godina nestalo 2300 proizvođača, a u posljednja dva mjeseca zatvoreno je 70 obiteljskih gospodarstava koja su se bavila proizvodnjom mlijeka.  "To je osjetljiv sektor, koji trpi i zbog onoga što se događa na razini EU. Zbog embarga prema Rusiji i povećanja proizvodnje u nekim državama EU veliki je pritisak na mljekarski sektor u Europi, što se odražava i na stanje u Hrvatskoj",  poručio je pak ministar Romić.

Govoreći o agraru općenito, rekao je da je cilj ove Vlade vratiti vjeru u selo i hrvatski ruralni prostor, a poljoprivrednicima nadu u bolju budućnost. "Ovo je trenutak za promjenu smjera. Znamo da je naš ruralni prostor zapušten, ali i znamo kako imamo snagu da ga vratimo na pravi put", poručio je ministar i najavio da će u u izradu strategije razvoja poljoprivrede uključiti znanstvenu zajednicu, HGK i HUP.  

Komentirajte prvi

New Report

Close