Mladinska knjiga prelazi u vlasništvo državnog SDH

Autor: Poslovni dnevnik , 01. travanj 2019. u 22:00
Spašavanje Mladinske knjige preuzima Slovenski državni holding

Posljednje tri godine izdavačka kuća bila je u vlasništvu loše banke DUTB, koja ju je kupila od propalog crkvenog fonda Zvon 1.

Počele su pripreme za premještanje slovenske izdavačke kuće Mladinska knjiga pod okrilje Slovenskog državnog holdinga (SDH), neslužbeno doznaje portal Siol.net.   

Tri godine nakon što je Mladinska knjiga prešla u vlasništvo Banke za upravljanje potraživanjima (DUTB), poznatije kao loša banka, najveća slovenska izdavačka kuća, dobro poznata i u drugim zemljama bivše Jugoslavije, ponovno je na početku. Iako je službeno već dvije godine u procesu sanacije, već desetljeće je u minusu. Prihodi su smanjeni, a prošle je godine na razini grupe zabilježen gubitak od 640.000 eura.

Prijenos dionica do ljeta
Sada će teret spašavanja Mladinske knjige preuzeti država. Prema informacijama portala, DUTB se već priprema za prijenos više od 51 posto dionica Mladinske knjige Slovenskom državnom holdingu (SDH), krovnom upravitelju državne imovine. O mogućem prelasku Mladinske knjige u SDH govori se najmanje tri godine u slovenskim političkim i kulturnim krugovima.

Već krajem 2016. godine Udruga slovenskih književnika, Društvo slovenskih književnih prevoditelja, Slovenski centar Pen i Slovenska matica uputili su poziv brojnim državnim institucijama da MK Izdavaštvo prijeđe u SDH. Samo na taj način najbolje se može ostvariti nacionalni interes u području knjige, upozorili su pisci, pjesnici i prevoditelji. Još u siječnju je Ministarstvo gospodarstva za Siol.net izjavilo da "na tom području nema aktivnosti".

U DUTB-u su željeli prije svega poboljšati rad Mladinske knjige do 2022. godine. Međutim, nekoliko izvora posljednjih dana potvrdilo je portalu da su se planovi promijenili. Prema najnovijim planovima, Mladinska knjiga bi pod okriljem SDH mogla prijeći i prije ljeta. DUTB ne opovrgavam takvu mogućnost. Objasnili su da je u skladu sa zakonom moguć prijenos njihovog vlasništva u Mladinskoj knjizi na SDH.

Zainteresirani za nekretnine
Međutim, nitko neće plakati za Mladinskom knjigom u lošoj banci, tvrdi Siol.net. Prije svega zato što mnogi, pogotovo u kulturnim krugovima, vide Mladinsku knjigu kao tvrtku od posebnog značaja. Prema njima, samo kontrolirani prijenos Mladinske knjige pod okrilje države spriječit će crni scenarij: komadanje, prodaju ili čak stečaj koji bi zatvorio ključni izdavački kanal za prodaju domaćih knjiga.

Već dugi niz godina nagađa se da su neki ulagači koji žele Mladinsku knjigu uglavnom zainteresirani za njene nekretnine. Mladinska knjiga ima 60 knjižara u središtu Ljubljane i svih većih slovenskih gradova. Prema posljednjim podacima, grupa posjeduje nekretnine u vrijednosti većoj od 25 milijuna eura.  S druge strane, DUTB nije ozbiljno shvatio ulaganje u tvrtku kupljenu od crkvenog fonda Zvon 1 u stečaju. Također, nisu se pretjerano bavili sanacijom Mladinske knjige.

Komentirajte prvi

New Report

Close