Mladi se masovno vraćaju: Riskirali, preporodili selo i zaradili

Autor: Poslovni.hr , 06. siječanj 2020. u 12:19
FOTO: GettyImages

Spojili su dva i dva i svoj plan iznijeli jednoj od najvećih austrijskih banaka sa prijedlogom da zajedno ulože u izgradnju gondole koja bi mogla od sela koje se bavi jednostavnim uzgojem stoke i preradom drva učiniti da postanu turistička destinacija.

Najduža staza za sankanje nalazi se u mjestu Bramberg am Wildkogel, na sjeverozapadu Austrije.

Dugačka je nešto više od 14 kilometara. Prosječna brzina kojom sanjkaši mogu voziti sanjke je oko 40 kilometara na sat, dok na najbržoj dionici mogu razviti i do 90 kilometara na sat.

Kada danas gledaju padine pune hotela i gesthausa, mještani Bramberga ne mogu vjerovati da su za samo sedam godina uspjeli napraviti pravo malo ekonomsko čudo. Sve ideje se rađaju iz želje za uspjehom. Kod nekih je magičan sastojak i zavist.

Mještani Bramberga nisu više željeli da gledati turiste koji prolaze pored njihovog sela za Kitzbühel i Bischoffen, dvije turističke superdestinacije koje se nalaze nedaleko od njihovog malog toplog sela, prenosi RTS.

Shvatili su da snijeg vole i mnogi koji ne znaju skijati, a da oni iznad susjednih sela imaju planinski vrh od 2.100 metara i pastirske staze koje su zimi ionako zametene debelim slojem snijega.

Spojili su dva i dva i svoj plan iznijeli jednoj od najvećih austrijskih banaka sa prijedlogom da zajedno ulože u izgradnju gondole koja bi mogla od sela koje se bavi jednostavnim uzgojem stoke i preradom drva učiniti da postanu turistička destinacija.

Idejom da njihov planinski centar bude orijentiran na sankanje, a ne skijanje, riskirali su.

Već dvije godine kasnije, njihov rizik se počeo isplaćivati: oni koji ne znaju skijati počeli su dolaziti u velikom broju. Obitelji velike grupe prijatelja, škole… Mesto je eksplodiralo. 

Selo su prije napuštali mladi u potrazi za poslom. Izgradnja gondole potpuno je promenila demografsku sliku Bramberga i okolnih sela. Zadržali su mještane i privukli mnoge nove stanovnike.  

Selo radi i živi tijekom svih sezona. Čak 40 posto turista dolazi ljeti pa se umjesto sanjkama spuštaju posebnim biciklima.

Komentirajte prvi

New Report

Close