MK Group ulaže 8 mil. eura u elektranu na biomasu

Autor: Poslovni dnevnik , 18. lipanj 2019. u 21:59
Elektrana na biomasu zadovoljit će godišnje potrebe za strujom oko 5000 kućanstava/Dubravka PetriĆ/PIXSELL

MK Biogas, članica Kostićeve grupe, u rujnu u Vrbasu počet će izgradnju postrojenja za dobivanje električne energije, a elektrana bi trebala biti puštena u rad u veljači 2020. godine.

MK Group Miodraga Kostića najavio je da će sa svojom tvrtkom članicom, MK Biogas, u rujnu u Vrbasu početi izgradnju postrojenja za dobivanje električne energije iz biomase, a planirano je da elektrana bude puštena u rad u veljači 2020. godine, javlja agencija Beta.

Kako se navedi, radovi su trenutno u projektnoj fazi, a procijenjena vrijednost investicije je 8,1 milijun eura. MK Group je na ovom projektu usvojio rješenja Wabio Technologie iz Nemačke, kompanije koja već 25 godina kreira napredna rješenja kada je riječ o bioplinu.

Procjenjuje se da će proizvodnja struje na godišnjoj razini biti oko 20.000 megavatsati, što zadovoljava godišnje potrebe za električnom energijom oko 5000 kućanstava.

"Kompanije poput Sunoka, članice MK Groupa, koje imaju dosta otpadnih sirovina, otpad od farmi i klaoničke industrije, kao i nusproizvode od šećerne repe, mogu te sirovine iskoristiti za proizvodnju struje.

Ovakvim inovativnim investicijama naša grupa doprinosi zaštiti okoliša ali i učinkovitijem i održivom poslovanju našeg sustava", rekao je Predrag Božić, direktor MK Biogasa.

U Srbiji trenutno postoji samo 12 postrojenja za proizvodnju bioplina, zbog čega MK Group svojim poslovanjem podržava cilj Srbije da do 2020. godine 27 posto ukupne potrošnje energije potječe iz obnovljivih izvora.

Istaknuto je da je stratešku opredijeljenost prema održivim izvorima energije MK Group potvrdio prije svega partnerstvom s talijanskom kompanijom Fintel Energia Spa.

Suradnja, koja je počela 2007. godine, predstavljala je pionirske korake u Srbiji u području proizvodnje zelene energije pomoću vjetroelektrana i solarnih panela, navedeno je iz MK Groupa. Zajedno su otvorili i prvi vjetropark u Srbiji koji danas opskrbljuje između 5000 i 8000  kućanstava. 

Komentirajte prvi

New Report

Close