Mjesečno emigrira više od 12.000 Portugalaca

Autor: Poslovni dnevnik , 04. studeni 2013. u 22:00
PD

Broj iseljenika lani premašio neslavni rekord iz 1966. godine, kada se iselilo oko 120.000 radnika.

Dugotrajna gospodarska kriza u Portugalu sve se više odražava i na tržište rada te zemlje, koja bi uskoro mogla ostati bez kvalificirane radne snage. Naime, kako su pokazali posljednji podaci državnog statističkog zavoda, broj Portugalaca koji su prošle godine napustili svoju zemlju u potrazi za poslom porastao je na njih  121.418. Time je nadmašen rekord iz 1966. godine kada je u pećalbu otišlo malo više od 120.000 Portugalaca.

Kako piše Diário de Notícias, u prosjeklu svakog mjeseca iz Portugala odlazi 10.118 stanovnika te zemlje, i to uglavnom u Francusku, Luxembourg, Veliku Britaniju, ali i bivšu afričku portugalsku koloniju Angolu.  Posebno je zabrinjavajuće što još nema naznaka usporavanja broja ekonomskih emigranata iz te države.

Diário de Notícias Kupozorava kako je ovaj emigracijski val vrlo različit od onoga 1966. godine. Naime, tada su se na emigraciju odlučivali uglavnom radnici bez višeg obrazovanja, a većinu novca kojeg su zaradili u inozemstvu slali su u Portugal. Danas pak emigriraju uglavnom visokoobrazovani mladi Portugalci, koji rade mahom u drugim europskim državama zahvaljujući obrazovanju koje su platili porezni obveznici u Portugalu.

Teško da će taj trend doprinijeti bržem izlasku zemlje iz krize. On je nažalost prisutan i u drugim krizom pogođenim državama Europske unije, a izvjesno je i da će u Hrvatskoj uzimati sve više maha.

Komentirajte prvi

New Report

Close