Mittal dobio 15 dana da dostavi ponudu za Ljubiju

Autor: Poslovni dnevnik , 23. lipanj 2016. u 21:59
Radnici nisu željeli da rudnik kupe Izraelci

Republika Srpska je povukla odluku o prodaji rudnika željezne rude izraelskoj kompaniji.

Oproba i sindikati u Republici Srpskoj ne kriju zadovoljstvo što je vlada s dnevnog reda povukla odluku o prodaji državnog udjela u Rudnicima željezne rude Ljubija kod Prijedora. Entitetski parlament, zasad neće odlučivati o tome, javlja Al Jazeera Balkans.

Oporba je uvjerena da su prosvjedi u Prijedoru natjerali vladu da povuče odluku o prodaji rudnika Ljubija. Volja građana je, kažu, bila jača, ali i interesi jer je Ljubija vlasnik i 49 posto prijedorskog ArcelorMittala. Predsjednik RS-a Milorad Dodik poručuje da nijednu vladu ne može uplašiti, kako je rekao, 680 prosvjednika. Tvrdi da je pravi razlog za odustajanje ponovno zanimanje Mittala, kojem daju rok od 15 dana da dostavi ponudu, ako se žele natjecati za Ljubiju.

"Ako njihova ponuda bude jedan euro ili jednu marku veća od ove koju imamo, i uvjeti bolji za jednog radnika Ljubiju ćemo dati Mittalu", rekao je Dodik. Prodaje se 64,9 posto dionica rudnika Ljubija. Iz Konfederacije sindikata RS-a kažu da ih ne zanima tko je i zašto predložio povlačenje odluke. Zadovoljni su jer su sa 850 zaposlenih u Mittalu bili protiv prodaje offshore kompaniji Israeli Investment Group, iza koje navodno stoji voditelj Predstavništva RS-a u Izraelu Arie Livne. "Nadamo se da će nakon ovog potez, povlačenja odluke, Mittal izjasniti i dati ponudu i da će vlada s Mittalom naći određeno rješenje da radi i Mittal i Omarska i Ljubija. Naš cilj je da rade oba rudnika", rekao je Obrad Belenzada, iz Konfederacije sindikata RS-a.  

Komentirajte prvi

New Report

Close