”Mitt podržao Obamu”

Autor: Agencija VLM , 23. listopad 2012. u 08:15
Mitt Romney i Barack Obama / EPA

Američki izbori najvažnije političko pitanje u svijetu tijekom dva tjedna do 6.studenoga.

U trećoj televizijskoj debati između Baracka Obame i Mitt Romneya održanoj na Floridi u ponedjeljak navečer po američkom vremenu pobijedio je demokratski kandidat. Obama je u anketi CNN dobio 48 glasova podrške a Romney 40 posto dok je 51posto ispitanih zaključilo da je aktualni predsjednik pokazao bolju spremnost da bude i dalje američki politički lider dok je 46 posto tako mišljenje imalo o republikanskom kandidatu.

''Mitt podržao Obamu''

Tema treće debate je bila vanjska politika i mnogi su davali manje šanse Mitt Romneyu znajući da je Obama dominantniji na tom području i kandidat s puno više iskustva ali bivši guverner Massachusettsa je bio dobro pripremljen i često se, što je mnoge iznenadilo, slagao s predsjednikovim mišljenjem. Komentatori CNN-a su šaleći se na Romneyev česti konsenzus s Obamom na pitanjima vanjske politike zaključili da je"Mitt večeras podržao Baracka". Samo dva tjedna prije predsjedničkih izbora koji će se održati 6.studenoga Obama ulazi s boljom pozicijom u završnicu kampanje te sa dvije pobjede u televizijskim debatama koje mogu biti presudne kod neodlučnih glasača. Romney je govorio o sprečavanju Irana da dobije nuklearno oružje, o potrebi boljih odnosa sa Pakistanom, reguliranja trgovinske razmjene s Kinom te o jačanju američke liderske uloge u svijetu. Obama je naglasio da nakon deset godina ratovanja u Iraku i Afganistanu konačno dolazi vrijeme da se sva politička koncentracija usmjeri na gospodrasko jačanje Amerike te je upozorio da borba protiv terorizma nije završena. Romney se složio da američki vojnici trebaju doći kući iz Afganistana do kraja 2014. i trudio se u odgovorima promicati mirna rješanje u vanjskopolitičkim problemima pokušavajući odmaknuti od sebe percepciju da je sličan Georgu Bushu i da kao svaki republikanac želi ratovati po svijetu. Njegov je plan, bude li pobjednik izbora stvoriti sveobuhvatnu strategiju za obuzdavanje nasilnog ekstremizma na Bliskom istoku. "Ključno je da muslimanski svijet odbaci ekstremizam a predlažem promicanje gospodarskog razvoja, bolje obrazovanje, jednakost spolova i pomoć u stvaranju institucija civilnog društva". Obama je kritizirao Romneyeve promjene mišljenja u nizu vanjskopolitičkih pitanja te je poručio da je Americi na Bliskom istoku potrebno jako i stabilno vodstvo u svim državama. Naglasio je da se Amerika u tom području čvrsto oslanja na Izrael te bi u slučaju napada na tu zemlju Washington odmah reagirao.

Sukob oko Sirije

Mnogi se slažu da treća debata neće biti presudna u odluci tko će pobijediti ali glasačima je bilo potrebno čuti što kandidati misle o smjeru kojim će voditi Ameriku u svijetu. O pobjedniku se odlučuje u saveznim državama Ohio, Florida i Virginija i sva će se kampanja sada biti usmjerena na tamošnje glasače. Prema zadnjim anketama Obama ima blagu prednost u Ohio, Romney na Floridi dok je u Virginiji mrtva utrka. Mitt Romney je u više navrata tijekom debate pokušao prebaciti raspravu na svoje najsnažnije područje a to je visoka nezaposlenost i spor gospodarski oporavak pod Obamom tvrdeći da jaka vanjska politika i nacionalna sigurnost ovise o snažnom gospodarstvu. Napao je Obamu da je tijekom njegova mandata oslabio vojsku dovodeći mornaricu i zračne snage u najslabiju razinu u zadnjih nekoliko desetljeća. Predsjednik je žestoko uzvratio govoreći da Romney ne razumije o čemu govori jer temelji svoje usporedbe vojne sposobnosti na zastarjelim modelima a Amerika danas ima i nuklearne podmornice i nosače aviona i niz drugih najmodernijih vojnih pomagala. Kandidati su se sukobili i oko situacije u Siriji. Govoreći o potrebi da se osigura bolja pomoć onima u Siriji koji se bore protiv predsjednika Bashar al-Assada Romney je rekao da Obama nije učinio dovoljno da obuzda nasilje koje je dovelo do trideset tisuća mrtvih, a također je i destabiliziralo regiju.  – Mi u Siriji trebamo igrati vodeću ulogu – rekao je Romney. To je isprovociralo Obamu koji je podsjetio na sve američke pokušaje da se organiziraju međunarodne snage za rješavanje problema naglašavajući svoju podršku oporbenim frakcijama u Siriji.  – Mi smo sigurni da možemo pomoći onima koji će u budućnosti tamo biti naši prijatelji – rekao je Obama.

U dva tjedna do izbora uslijedit će brojni napadi iz oba stožera, milijuni dolara biti će utrošeni za tv spotove, plakate i promidžbene poruke a unatoč činjenici da Obama ima laganu prednost bitka će se voditi do zadnjeg trenutka što je američku predsjedničku utrku pretvorilo u trenutačno najvažnije političko pitanje u svijetu.

Komentirajte prvi

New Report

Close