Mito je cijena obrazovanja u ovoj zemlji

Autor: The New York Times , 03. prosinac 2012. u 20:45
Kineski roditelji plaćaju protuzakonite naknade za upis djece u najbolje škole

Akademska utrka kao da je sve više prilagođena bogatima s jakim vezama koji plaćaju goleme iznose i koriste poznanstva da bi djeci osigurali prednost.

Akademska utrka u Kini kao da je sve više prilagođena bogatima s jakim vezama koji plaćaju goleme iznose i koriste poznanstva da bi djeci osigurali prednost u državnim školama i na fakultetima. Gotovo sve ima cijenu, od stolice u prvom redu, bliže ploči, do položaja predsjednika razreda – baš sve je na prodaju.

Zhao Hua, doseljenica iz pokrajine Hebei i vlasnica malenog elektroničkog poduzeća kaže da je bila primorana na bankovni račun jedne pekinške osnovne škole uplatiti 4800 dolara ne bi li onamo upisala kćer. Službenici te škole uvjerili su je i da potpiše dokument kojim izjavljuje da je ta naknada bila dobrovoljna "donacija". "Naravno da sam znala da je to protuzakonito", kaže. "Ali da nisam platila, dijete mi ne bi krenulo u školu." Mito je postao toliko sveprisutan da je Xi Jinping, novi vođa Komunističke partije koji je na to mjesto stupio u studenom, svoj prvi govor u toj novoj ulozi posvetio upozorenju Politbirou da bi korupcija mogla dovesti do kolapsa partije i države ako se njome ozbiljno ne pozabavi.Nedostatak integriteta kod prosvjetnih djelatnika i voditelja škola izaziva još veće malodušje, kaže Li Mao, savjetnik za obrazovanje iz Pekinga. "Sve nas to puno više uznemiruje kada se događa na području prosvjete jer od učitelja i nastavnika imamo puno viša očekivanja", objašnjava. Ovdje sve to počinje i prije prvog dana škole. Svakoga proljeća vrtić "Čista Kina", koji je povezan s prestižnim pekinškim sveučilištem Tsingua prima prijave roditelja koji upis u ovaj vrtić vide kao prvi korak na sigurnom putu prema najboljim kineskim sveučilištima.

Službeno je taj vrtić otvoren samo za djecu profesora sveučilišta Tsingua. No, prema riječima jednog člana osoblja koji je želio ostati neimenovan, za iznos od 150.000 juana, to jest oko 24.000 dolara, profesora se može uvjeriti da "sponzorira" nekog kandidata. Roditelji koji nemaju direktne veze moraju podmititi cijeli niz ljudi, objašnjava gore spomenuti izvor. Dužnosnik toga vrtića službeno je izjavio da osobe izvana ne mogu novcem kupiti mjesto. Približavanjem fakultetu troškovi postaju puno viši. Kineski mediji nedavno su izvijestili o tome kako trenutni iznos mita potreban za upis u srednju školu povezanu s uglednim pekinškim sveučilištem Renmin doseže svotu između 80.000 i 130.000 dolara.Diljem zemlje ovakve uplate izvršavaju se u obliku naknade "za odabir škole" koje otvaraju vrata prema školama van okruga ili grada stanovanja, određenog prema obiteljskoj boravišnoj dozvoli. Naknada za odabir škole i ostale neregulirane naknade zabranjene su još od 2005. godine, ali i dalje su na životu. Isto tako u vrhunskim srednjim školama učenici koji ne ostvare sjajne rezultate na prijemnom ispitu mogu "kupiti" nekoliko ključnih bodova. I nastavnici se snalaze u pokušaju da povećaju bijedne plaće. Novinarka Quin Liwen kaže da se neki nastavnici sa strane bave privatnom podukom, a broj polaznika si povećavaju tako što u školi jednostavno ne poučavaju ključne dijelove nastavnog gradiva. "Zašto raditi besplatno ako će vam isto to netko drugi platiti?", objašnjava njihov stav. A brojni nastavnici očekuju skupe darove kao što su dizajnerski satovi, skupi čajevi, poklon bonovi i putovanja.

Dan Levin; Shi Da i Mia Li pridonjele izvještaju

Komentirajte prvi

New Report

Close