Mišković oslobođen, Vučić nezadovoljan presudom

Autor: Poslovni dnevnik , 28. rujan 2017. u 22:00
Miroslav Mišković proveo je u pritvoru osam mjeseci

Miroslava Miškovića i njegovog sina Marka čeka ponovno suđenje za utaju poreza, ranije su kažnjeni zatvorskom i novčanom kaznom.

Evo vam tajkuni, neka vam vode državu i neka pokradu sve što je u međuvremenu stvoreno", reagirao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na odluku Žalbenog suda koji je Miroslava Miškovića pravomoćno oslobodio optužbi da je oštetio cestarske tvrtke izvlačeći novac iz njih, dok će mu suđenje za utaju poreza biti ponovljeno.

  Takva Vučiće reakcija potpuno je očekivana, budući da on velik dio svoje popularnosti u Srbiji može zahvaliti pokretanju borbe protiv tzv. tajkuna, velikih srpskih poduzetnika, kada je došao na vlast. Ipak, analitičari sumnjaju da je Vučić, koji pokazuje da poštuje odluku suda, ali je s njom nezadovoljan, na neki način postigao dogovor s Miškovićem, prije svega zato što je Delta Holding u velikoj ekspanziji, u posljednje vrijeme posebno u hotelijerskom biznisu, dok i drugi dijelovi kompanije posluju vrlo solidno.

U obrazloženju Žalbenog suda navodi se da prvostupanjska presuda sadrži bitnu povredu odredbi kaznenog postupka, jer su u obrazloženju presude izostali razlozi o odlučnim činjenicama, a "oni razlozi koji su navedeni su u znatnoj mjeri nejasni i proturječni". Mišković i njegov sin Marko uhićeni su u prosincu 2012. godina zbog sumnje da su sudjelovali u pronevjerama u cestarskim tvrtkama, koje su prema optužnici oštetili za 16 milijuna eura. Četiri meseca kasnije optužnica je proširena i za utaju poreza, a Miroslav Mišković se teretio za pomaganje sinu Marku, vlasniku kompanije Mera Invest, da utaji porez od 320,2 milijuna dinara.

U pritvoru je Miroslav Mišković proveo osam mjeseci i nakon plaćanja jamstva od 12 milijuna eura, pušten je da se brani sa slobode, ali mu je oduzeta putovnica i zabranjeno da napušta Srbiju. Sin Marko platio je jamstvo tri milijuna eura i također je pušten na slobodu. Sada je i on, kao i Milo Đurašković, vlasnik nekoliko cestarskih tvrtki, oslobođen optužbe za izvlačenja novca iz cestarskih tvrtki, ali će im se ponovno suditi za utaju porez. Miroslav Mišković ranije je osuđen na pet godina zatvora i novčanu kaznu za pomaganje u utaji poreza, a Marko Mišković na osuđen na tri i pol godine zatvora. Nakon osuđujuće prvostupanjske presude Mišković se žalio Žalbenom sudu. 

Kompanija u usponu

Prihodi Delte porasli 13 posto
Miškovićev Delta Holding jučer je službeno otvorio hotel InterContinental u Ljubljani, a prvih šest mjeseci 2017. prihodi kompanije dosegnuli su 30 milijardi dinara, što predstavlja rast od 13%. Najveći udjel u prihodu Delte, više od 50%, ostvaren je u Delta Agraru. Mišković je zapoečo gradnju Delta Planeta u Banjoj Luci, te najavljuje otvaranje hotela u Zagrebu, Podgorici i Tirani.

Komentirajte prvi

New Report

Close