Mišković i TriGranit grade najviše zgrade u Ljubljani

Autor: Poslovni dnevnik , 27. rujan 2015. u 22:00
Emonika s tornjem

InterContinental u Ljubljani, s pet zvjezdica, bit će visok 100 metara, a toranj u trgovačkom centru još viši.

Ljubljanu očekuju veliki građevinski radovi koji će znatno izmijeniti izgled grada. Prema najavama, Delta Holding poznatog srpskog poduzetnika Miroslava Miškovića, uskoro počinje gradnju luksuznog hotel u središtu grada, a dok se nekoliko ulica dalje planira projekt Emonika, koja bi obuhvaćala obnovljenu željezničku postaju s poslovnim središtem.

 

350milijuna

eura vrijedan je projekt trgovačkog centra Emonika

Za poslovne ljude
Predrag Milutinović iz Miškovićeve Delte, koja će graditi hotel InterContinental u Ljubljani, krajem prošlog tjedna predstavio je projekt u Sloveniji, pišu Finance. Prema njegovim riječima, hotel s pet zvjezdica u koji će biti uloženo 40 milijuna eura počet će se graditi vrlo brzo jer se očekuje da će sve dozvole biti pribavljene do sredine listopada. "Čim to bude riješeno, otvorit ćemo natječaj za izvođača radova, a izbor će početi početkom studenoga. Nadam se da će u izgradnji sudjelovati nekoliko tvrtki iz Slovenije", rekao je Milutinović. Još se ne zna točan datum otvaranja hotela, ali se očekuje da bi se to moglo dogoditi krajem 2017. godine.

Hotel InterContinental u Ljubljani imat će 20 katova i 165 soba. Na 19. katu bit će tzv. predsjednički apartman, na dvadesetom restoran s pogledom na cijelu Ljubljani, a tu je i wellness centar na 483 četvorna metra. Procijenjena visina hotela je 81,25 metara, a s antenom 100 metara, zbog čega će postati najviša zgrada u Sloveniji, dok je to sada Kristalna palača koja je visoka 89 metara. Očekuje se da će najbrojniji gosti hotela InterContinental biti poslovni ljudi. S druge strane, čini se da će doći do obnove projekta Emonika, pokrenut u Ljubljani prije više od deset godina od strane mađarske tvrtke TriGranit, koja je prije nekoliko godina najavljivala brojne projekte u cijeloj regiji, pa i u Hrvatskoj, od čega se malo ostvarilo.

U Ljubljani riječ je o obnovi željezničkog kolodvora, gdje bi niknuo novi poslovni kompleks s tornjem, koji je prema izvornim planovima viši od 100 metara, dakle više i od Miškovićevog hotela. Prema najavama, toranj bi imao 27 katova, sa 23 tisuće četvornih metara prostora za iznajmljivanje. Trgovački centar Emonika zamišljen je kao prostor za 200 trgovina. Projekt vrijedan 350 milijuna eura, zaustavljen je kada je TriGranit prošle godine na arbitražnom sudu u Austriji podnio zahtjev za poništenje ugovora sa Slovenskim željeznicama.

Prilagodba stvarnosti
Prema riječima direktora Slovenskih željeznica Dušana Mesa, njegova kompanija nije kriva za kašnjenje projekta. "Imam osjećaj je da je sada projekt bliže realizaciji nego prije arbitraže. Mislim da je u interesu svih da se to ostvari", kaže Mes. Prema njegovim riječima, projekt se ne može ostvariti u opsegu u kojem je zamišljen. "U takvom opsegu kakav je predviđen, Emonika nikad neće biti izgrađena. Projekt je doista zamišljen za neki grad, ali ne i za Ljubljani i mora se prilagoditi slovenskoj stvarnost. U Sloveniji takav veliki projekt jednostavno ne bi bio isplativ ", kaže Mes.

Direktor Slovenskih željeznica kaže da stambeni dio nije realan, a za trgovine, prema njegovim riječima, postoji malo interesa. TriGranit također ima volje za nastavak projekta, tvrde Finance. "Ako odluka arbitražnog suda bude povoljna za nas bit ćemo u dobroj poziciji za daljnje pregovore", rekao je za portal BNE Sandor Nyúl, prvi čovjek TriGranita. Dosad, TriGranit je u projekt Emonika uložio 36 milijuna eura, a Slovenske željeznice svojim ulogom smatraju zemljište, koje bi, kako vjeruju u Ljubljani, nakon presude arbitražnog suda dobili natrag. Ali prema mišljenju Dušana Mesa, to pravno nije jednostavno i bolje je nastaviti s projektom. 

Državna pomoć

Manje od očekivanog

Kada je TriGranit zatražio raskid ugovora za Emoniku, direktor Slovenskih željeznica Dušan Mes je izjavio da se TriGranit povlači zato što od Slovenije nije dobio državnu pomoč. No država je pomoć ponudila, ali s dodatnim uvjetima i u manjem iznosu od onog koji je tražio TriGranit.

Komentirajte prvi

New Report

Close