Mirovine u fokusu izbora u Rusiji

Autor: Poslovni dnevnik , 06. rujan 2018. u 21:59
'Oni nam lažu', poručili su Rusi vlastima na nedavnom prosvjedu zbog povećanja dobi za umirovljenje/REUTERS

Stranka Jedinstvena Rusija morala je donijeti vrlo nepopularnu odluku o mirovinskoj reformi.

Rusija će u nedjelju održati regionalne i lokalne izbore u vrijeme kada se vladajuća stranka Jedinstvena Rusija našla na udaru kritika zbog planiranog povišenja dobne granice za odlazak u mirovinu.

Jedinstvena Rusija, koja je osvojila dvotrećinsku većinu u saveznom parlamentu prije dvije godine, na udaru je kritika otkako je njezin čelnik, premijer Dmitrij Medvjedev, najavio mirovinsku reformu prije tri mjeseca.

Čak 71 posto ispitanih reklo je da ne odobrava premijerov rad u anketi koju je prošli tjedan proveo Levada centar diljem zemlje. Nezadovoljnih radom parlamenta je 68 posto, što je najveći postotak u desetljeću. Ruski politički analitičar Nabi Abdulajev rekao je za njemačku tiskovnu agenciju dpa da bi to moglo utjecati na rezultate vladajuće stranke na predstojećim izborima.

"Čini se da je u padu interes za politiku i manje je kandidata u usporedbi s prijašnjim izbornim ciklusima", kazao je Abdulajev, direktor za Rusiju u globalnoj konzultantskoj kompaniji Control Risks Group.

Predsjednik Vladimir Putin prošli je tjedan zatražio potporu građana za mirovinsku reformu. Ponudio je ustupke planiranoj reformi sugeriravši da se dobna granica za umirovljenje poveća na 60 godina ženama i na 65 muškarcima.

"Jedinstvena Rusija morala je donijeti vrlo nepopularnu odluku i stoga je opći stav prema tim političarima postao negativan", rekao je za dpa Pavel Šarikov, politički stručnjak s ruske državne Akademije znanosti. "Ovo je jako loš znak za one koji vode izborne kampanje", kazao je Šarikov. 

Komentirajte prvi

New Report

Close