Mirovine slovenskih obrtnika smanjuju se za trećinu

Autor: Poslovni dnevnik , 14. svibanj 2019. u 21:59
Prosječna mirovina koju je dobivalo oko 9000 obrtnika i poduzetnika iz tog fonda bila je 85/Davor Puklavec/PIXSELL

Fond za tzv. profesionalne mirovine osnovan je 1956. godine kao jedna vrsta paralelne mirovinske ustanove.

Dodatne profesionalne mirovine za oko 9 tisuća bivših obrtnika u Sloveniji, koje se isplaćuju iz njihova posebnog mirovinskog fonda, smanjit će se od lipnja ove godine za 30,4 posto zbog financijske neodrživosti dosadašnjeg načina isplata, odluka je koju je u drugom pokušaju donijela skupština Fonda obrtnika i poduzetnika (SOP).

Fond za tzv. "profesionalne mirovine" osnovan je 1956. godine kao jedna vrsta paralelne mirovinske ustanove, za tu kategoriju zaposlenih koji se nakon Drugog svjetskog rata nisu mogli uključiti u državni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje te nisu stekli pravo na "državne" mirovine, prenose slovenski mediji. Odluka da se te dodatne profesionalne mirovine znatno smanje donesena je tijesnom većinom na skupštini Fonda obrtnika i poduzetnika nakon prvog neuspješnog pokušaja, kad je bila odbijena, ali uz velike prosvjede osiguranika-obrtnika te njihovih udruga, koji ju smatraju nepravednom.

Oni najavljuju da će o državnoj uplati u njihov fond nastaviti pregovarati s vladom, kako bi se obrtničke mirovine vratile na prijašnju razinu. 

U slučaju da to ne uspije pokrenut će i pravne postupke kako bi se odluka o smanjenju državnih uplata i njihovih mirovina ukinula. Prosječna mirovina koju je do sada dobivalo oko 9000 obrtnika i poduzetnika iz tog fonda za profesionalne mirovine ionako je u prosjeku iznosila samo 85 eura, tvrde obrtnici koji za slabu likvidnost fonda, kojem je prijetila likvidacija, optužuju državu. Zakonom je slovenska vlada prije nekoliko godina svoju godišnju donaciju tom fondu smanjila sa 6 milijuna eura za deset puta, na samo 600.000 eura te ga tako dovela u nezavidan položaj.

Korisnici tog posebnog mirovinskog fonda ističu da su se u državni mirovinski fond, koji alimentira redovne državne mirovine, mogli uključiti tek nakon 1965. godine, ali da su u privatni obrtnički fond do tada uplaćivali znatne iznose. Zbog tog kašnjenja, prava na državnu mirovinu slovenski samostalni obrtnici i poduzetnici počeli su stjecati tek nakon 1985. godine.  Država je to pravo konačno priznala 15 godina kasnije, 2000. godine, tako da je pristala uplaćivati dodatna sredstva u njihov obrtnički mirovinski fond. 

Komentirajte prvi

New Report

Close