Ministri financija EU o oporezivanju štednje

Photo: Thinkstock Photo: Thinkstock

Dogovor o direktivi o oporezivanju štednje teško se može očekivati

Ministri financija zemalja članica Europske unije danas su u Bruxellesu razgovarali o promjeni direktive o oporezivanju štednje u sklopu borbu protiv poreznih utaja, što će biti glavna tema summita šefova država ili vlada sljedeći tjedan.

Ministri pokušavaju postići dogovor o novim pravilima o oporezivanju kamata na štednju. Komisija je predložila da se automatska razmjena podataka o kamatama isplaćenim u jednoj članici državljanima drugih zemalja članica proširi na sve vrste prihoda.

Pregovori o automatskoj razmjeni podataka već godinama zapinju jer su se Austrija i Luksemburg protivili ukidanju bankarske tajne. Prošli je mjesec Luksemburg najavio da je spreman popustiti dok Austrija još pokazuje suzdržanost, međutim, nema naznaka da bi se danas mogao postići dogovor.

I dok se dogovor o direktivi o oporezivanju štednje teško može očekivati, odluka o davanju mandata Europskoj komisiji za pregovore o trećim zemljama - Švicarskom, Lihtenštajnom, Andorom, Monakom i San Marinom - o razmjeni podatak je vrlo vjerojatna.

Luksemburg je spreman glasovati da se Komisiji dade mandat za pregovore s tih pet zemalja, ali nije spreman ukinuti svoju bankarsku tajnu unutar EU-a prije nego se postigne dogovor s tih pet zemalja, koje se smatraju poreznim oazama.

Borba protiv poreznih utaja došla je u središte pozornosti nakon što je izbila afera kada je otkrivena golema mreža poreznih oaza tzv. Offshore Leaks. Skupina svjetskih istraživačkih novinara otkrila je razgranat i uhoda sustav skrivanja novca od poreznih vlasti na odabranim egzotičnim lokacijama.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!