Mineco prošle godine uložio više od 20 milijuna dolara u rudnike u Srbiji i BiH

Osim Mineca u srpsko rudarstvo ulažu i Zijin i Rio Tinto/FOTOLIA Osim Mineca u srpsko rudarstvo ulažu i Zijin i Rio Tinto/FOTOLIA

U svibnju 2018. godine otvoren je rudnik olova kod mjesta Olovo u BiH, što je prvi novi rudnik u toj zemlji nakon 30 godina.

Iako je u drugom dijelu 2018. godine došlo do sniženja cijena obojenih metala na međunarodnom tržištu, predstavnici britanske kompanije Mineco zadovoljni su rezultatima poslovanja, a ukupna ulaganja u protekloj godini u Srbiji i Bosnu i Hercegovini bila su veća od 20 milijuna dolara.

"Kompanije u kojima je Mineco s partnerima vlasnik otvorile su 115 novih radnih mjesta", rekao je direktor Mineca Bojan Popović novinarima u Beogradu predstavljajući rezultate rada u 2018. godini.

Tim za istraživačka bušenja
"Nakon što smo 2017. ostvarili najbolje rezultate od kada postojimo i prethodnom godinom možemo biti zadovoljni. Nešto slabija dobit iz poslovanja u odnosu na godinu ranije nije usporila razvojni program Mineca", dodao je Popović, prenosi Tanjug. Popović je objasnio da je Mineco u svibnju 2018. godine, otvorio rudnik olova kod mjesta Olovo u BiH, što je prvi novi rudnik u toj zemlji s podzemnom eksploatacijom nakon 30 godina.  Osim 4,5 milijuna dolara uloženih u proteklih 12 meseci u razvoj rudnika i njegovu infrastrukturu, naručena je i izrada pogona gravitacijske separacije za proizvodnju olovnog koncentrata iz rude.

Prve isporuke olovnog koncentrata iz tog rudnika mogu se očekivati ovog ljeta. Jedan od rudnika Mineca je i Rudnik Bosil-Metal u Bosilegradu, u Srbiji, a prema Popovićevim riječima, u njemu je pokrenut pilot projekt, u kojem se ispituju rezultati probne proizvodnje koncentrata iz rude zbog izrade projekta komercijalne flotacije. "Taj rudnik velika je razvojna šansu Bosilegrada i uvjereni smo da će se ta općina izdignuti iz najniže kategorije razvijenosti kada 2020. i 2021. godine krene proizvodnja koncentrata olova, cinka i bakra", kazao je Popović.

 

Popović

Nešto slabija dobit iz poslovanja u odnosu na 2017. nije usporila razvoj kompanije.

Kada je riječ o ostalim rudnicima u kojima je Mineco jedan od vlasnika, Groš u BiH zabilježio je ulaganje od oko tri milijuna dolara u razvoj.  Također, u rudnik kod Gornjeg Milanovca u Srbiji uloženo je gotovo 5,5 milijuna dolara u proizvodnju. Prošle godine također su ostvareni dobri rezultati u Velikom Majdanu kod Ljubovije. Popović je dodao da su kontinuirana velika ulaganja u geološka istraživanja, kako u Srbiji tako i u Bosni, dovela do toga da je Mineco prošle godine svom timu geologa dodao i tim za istraživačka bušenja, koji omogućava učinkovitiju uslugu postojećim rudnicima i novim nalazištima.

Korist za male zajednice
Dominic Roberts, direktor operacija Mineca, rekao je kako je nesumnjivo da rudarstvo stvara bogatstvo i osigurava zapošljavanje i da projekti koji se provode imaju veliki značaj za male lokalne zajednice. "S doprinosom koji su već dale kompanije kao što je Mineco i sve većim investicijama kompanija Zijin i Rio Tinto, cilj vlade Srbije o pet posto BDP-a od rudarstva bit će postignut u godinama koje dolaze. Još važnije je što će industrija osigurati stalno zapošljavanje desetka tisuća radnika", dodao je Roberts. Mineco je međunarodna rudarska grupa koja u Europi, s partnerima, zapošljava oko 2500 ljudi, od kojih oko 1600 radi u regiji Zapadnog Balkana. 

Prijedlog Kini

Litij za električne autobuse
Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, izjavio je u Davosu da će za vrijeme Svjetskog gospodarskog foruma pokušati razgovarati s kineskim potpredsjednikom Wangom Qishanom o gradnji tvornice električnih autobusa u zapadnoj Srbiji jer je Srbija jedna od zemalja s najviše litija. Procjenjuje se da ima 10 posto ukupnih svjetskih zaliha tog metala koji se, između ostalog, koristi u proizvodnji punjivih baterija. Mineral jadarit iz kojeg se dobiva litij pronađen je 2004. godine u blizini Loznice. Rezerve se procjenjuju na 136 milijuna tona, a u projekt je uključena velika rudarska kompanija Rio Tinto. Smatra se da se nalazišta jadarita nalaze na još 20 lokacija do Zaječara.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!