Milijunski gubici zbog presporog izdavanja viza

Autor: Sergej Novosel Vučković , 15. svibanj 2017. u 22:00
Radnici ne mogu otići na posao u Njemačku jer im se dozvola ne odobrava mjesecima/Duško Marušić/PIXSELL

Njemačko veleposlanstvo ne stiže obraditi toliko zahtjeva koliko ih stiže od tvrtki koje posluju s onima u toj zemlji.

Bosanskohercegovačkom gospodarstvu, koje se ionako ne može pohvaliti kontinuiranim dobrim "performansama", prijeti gubitak više stotina milijuna konvertibilnih maraka, ne osiguraju li tamošnja poduzeća vize za svoje radnike koji obavljaju poslove u Njemačkoj.

 

2000 detašmana

odobreno je bh-tvrtkama, uglavnom za građevinski sektor

Naime, toliki bi bio prihod koji su tvrtke praktički već uračunale u svoje bilance, sigurne da će ispoštovati ugovore za poslove u Njemačkoj. Riječ je o, piše portal Indikator, poduzećima koja imaju detašmane, odnosno ugovorene kooperacije za partnere iz Njemačke, za rad u najjačem europskom gospodarstvu, a koje su suočene s problemom dugih procedura izdavanja viza kao dozvola za rad u inozemstvu. "Nema tog poslovnog partnera koji će s bilo kojim kooperantom, podizvođačem, prvo ugovoriti posao da bi ga mogao čekati mjesecima da mu osigura radnike", upozorio je direktor Monting montaže Bijeljina Spasoja Albijanić.

 

150 milijuna

maraka godišnje država uprihodi od tvrtki koje detaširaju

Priznaje da zbog toga ima teškoća s poslovanjem u Njemačkoj, a što je i posljedica olakšica za ulazak na njemačko tržište rada, koje su za zemlje "zapadnog Balkana" nastupile s početkom 2016.  Odonda se, javlja RTRS, prenoseći komentar njemačkog veleposlanstva u BiH, broj zahtjeva za vize, građana iz ove i susjednih zemalja enormno povećao, pa je i vrijeme čekanja na njihovo odobrenje – dulje. No, vize za detaširane radnike ipak se dobivaju koji mjesec brže nego one za zahtjev za spajanje obitelji.

Tvrtkama iz BiH je, podsjeća Indikator, odobreno oko 2000 detašmana, i to za građevinski sektor. One bi, u slučaju daljnjeg usporavanja izdavanja viza, mogle pretrpjeti i štetu s otpuštanjem radnika na domaćem terenu. A država bi ostala bez najmanje 150 milijuna maraka prihoda godišnje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close