Milijunska farma u ponudi za jednu funtu godišnje

Autor: Poslovni.hr , 24. svibanj 2016. u 10:17
Foto: screenshot / youtube

Cilj im je zaštiti stanište jedinstvenim i rijetkim biljkama i životinjama i sačuvati krhke travnjake od pretvaranja tog područja u golf igralište.

Ako imate strast za prirodom, ljudima i mnogo ovaca, National Trust nudi farmu vrijednu milijun funti u zakup za jednu funtu godišnje smještenu na rtu Great Orme poljoprivredniku koji će pomoći u zaštiti njezinog rijetkog i krhkog okoliša.

Kako piše Agrobiz, prošle godine ta je organizacija kupila zemljište na Great Ormeu, koje uključuje 59 hektara Parc farme s pogledom na Anglesey i obalu te pravima na 290 hektara pašnjaka na rtu. Cilj im je zaštiti stanište jedinstvenim i rijetkim biljkama i životinjama i sačuvati krhke travnjake od pretvaranja tog područja u golf igralište. Sada – kao dio desetogodišnje vizije preokreta smanjivanja biljnog i životinjskog svijeta – Trust traži poljoprivrednika koji je spreman prihvatiti ulogu očuvanja farme na tradicionalan način uz određene uvjete.

Generalni manager William Greenwood kaže: „Ukoliko ne provedemo vrlo specifični režim ispaše, ova osjetljiva staništa se neće oporaviti. Jednostavnije rečeno, kako bi se osigurao zdrav i lijep okoliš potrebno je da se produktivni poljoprivredni pašnjaci koriste manje, a manje produktivni travnjaci više.“

Nekonvencionalne metode ispaše ovaca uokolo značile bi duge šetnje po teškom terenu hodajući između 600.000 turista i posjetitelja koji godišnje dođu na Orme. No, uspješan kandidat dobiti će farmu u zakup na deset godina za samo jednu funtu godišnje, dok će humanitarna organizacija Plantlife kupiti novo stado ovaca.

Komentirajte prvi

New Report

Close