Milijunaši uvjereni da će biti još bogatiji nakon Brexita

Autor: Tomislav Pili , 23. ožujak 2017. u 14:20
Unatoč optimizmu, većina i dalje drži gotovinu suzdržavajući se od investicija/FOTOLIA

Imućni klijenti švicarske banke ocjenjuju da će stanje u britanskom gospodarstvu dugoročno biti bolje nakon napuštanja Europe.

Bogataši u Velikoj Britaniji s mnogo više optimizma gledaju na perspektive uvećanja svoje imovine nakon što ta država napusti Europsku uniju nego poslije referenduma u lipnju prošle godine.

Anketa među 400 Britanaca čija likvidna imovina (isključujući nekretnine) prelazi milijun funti, a koju je provela švicarska banka UBS, pokazala je da 78 posto smatra kako će odluka o napuštanju EU imati "pozitivan efekt" na njihove financijske planove, prenosi The Guardian.

 

30 posto

više milijunaša bit će u Velikoj Britaniji do 2030.

Promjena mišljenja
Nick Tucker, direktor britanske podružnice UBS Wealth Managementa, ogranka te banke koji brine o uvećanju imovine bogatih klijenata, ističe kako je značajan broj klijenata bio zabrinut zbog Brexita. "Posljednji podaci o britanskim milijunašima pokazuju kompleksniju sliku. Dugoročno gledano, većina sada pozitivno gleda na tu odluku", kaže Tucker. Naime, tri četvrtine milijunaša u UBS-ovoj anketi ocjenjuje da će izlazak iz EU imati pozitivan utjecaj na britansko gospodarstvo. I to unatoč potonuću vrijednosti funte i zabrinutosti da London neće uspjeti ispregovarati povoljan trgovinski sporazum s ostatkom Europe. Zanimljiv je podatak da su mladi milijunaši najoptimističniji u vezi svoje imovine u posteuropskoj Britaniji.

Mladi najoptimističniji
Rezultati pokazuju da 83 posto ispitanika starih između 18 i 34 godina pozitivno gleda na Brexit. Za usporedbu 70 posto zrelijih ispitanika između 35 i 44 godine života dijeli to mišljenje, kao i 74 posto starijih od 64 godine. To je u svojevrsnom neskladu s anketama provedenima nakon referenduma koje su pokazale da je 75 posto birača starih između 18 i 24 godine glasovalo za ostanak u EU. Međutim, Nick Tucker tvrdi da bogataši taj optimizam ne pokazuju djelima.

"Vidimo da mnogo investitora radije drži gotovinu nego da investira. To pogotovo vrijedi za mlađe investitore. U okružju povratka inflacije i niskih kamatnih stopa, preporučamo investicije s višim povratima", kaže Tucker za britanski list. S druge strane, istraživanje konzultantske kuće Knight Frank pokazuje da će London privlačiti bogataše iz cijelog svijeta i nakon Brexita. Prognoze govore da će u Britaniji u sljedećem desetljeću broj ultrabogataša s više od 30 milijuna dolara imovine skočiti za 30 posto na njih 12.310. 

Komentirajte prvi

New Report

Close