Milijarderi dijele svemirski kolač od 208 milijardi dolara

Autor: Tomislav Pili , 21. lipanj 2016. u 11:30
Svemirski projekt Paula Allena, suosnivača Microsofta, u zreloj fazi/Fotolia

Allenova tvrtka Stratolaunch Systems gradi najveći zrakoplov na svijetu koji će biti nosač malih satelita u niskoj orbiti.

Lepezi tehnoloških milijardera koji će se okušati u svemirskom biznisu pridružio se i Paul Allen, suosnivač Microsofta koji namjerava s najvećim zrakoplovom na svijetu lansirati satelite. Stratolaunch Systems, podružnica Allenove tvrtke Vulcan Aerospace, medijima je objavila kako je projekt izrade megazrakoplova pri samom kraju. Kako prenosi Reuters, zrakoplov je dovršen 76 posto, a još treba instalirati repni dio, motore i stajni trap.

Div od 250 tona
S rasponom krila od 117 metara taj će zrakoplov preoteti titulu najveće letjelice od Antonova 225 Mrije, ukrajinskog teretnog zrakoplova proizvedenog još u doba Sovjetskog Saveza.  Primarna namjena Mrije upravo je bio transport sovjetske svemirske letjelice Buran. Stratolaunch Systemsu u projektiranju zrakoplova s dva trupa ukupne mase pri polijetanju od 250 tona pomogla je kompanija Northrop Grumman. Zrakoplov bi poslužio kao nosač satelita čija je namjena odašiljanje internetskog signala, nešto slično Googleovom projektu Terra Bella.

Osim toga, lansirali bi se i stateliti za snimanje tla ili prikupljanje podataka o klimi. Prva komercijalna polijetanja predviđena su za 2020. godinu. Međutim, konkurentska prednost Allenove tvrtke jest što će ponuditi brzo i precizno pozicioniranje satelita, pojašnjava Chuck Beames, direktor Stratolaunch Systemsa. Može se reći da je Paul Allen "nanjušio" dobru priliku u toj poslovnoj niši. Naime, satelitske mreže u niskoj orbiti, temeljene na jeftinim raketama-nosačima, najbrže su rastući segment globalne industrije satelita koja je lani objavila prihode od 208 milijardi dolara. K tome, lani je lansirano više satelita nego ikada prije. Paul Allen tako će postati jedan je od pionira svemirske industrije.

"Baš kao što su računala rapidno promijenila naš način života i rada, tako i pristup svemiru mijenja način na koji živimo", ističe Beames. S druge strane, sve je evidentnije da američki milijarderi koji su odlučili uložiti u svemirski biznis jedan drugome ustvari nisu konkurencija. Allen je zauzeo nišu lansiranja satelita dok je želja Elona Muska i njegova SpaceX-a polijetanje ljudske posade prema Marsu. Osnivač Amazona Jeff Bezos kroz svoju tvrtku Blue Origin namjerava razviti jeftine rakete s ciljem preseljenja energetski zahtjevne industrije s planeta Zemlje. Paulu Allenu dijelom konkurira jedino britanski milijarder Richard Branson čija je tvrtka Virgin Galactic uz lansiranje satelita fokusirana i na svemirski turizam.  

Eksplozija u sektoru
Analitičari sve više smatraju kako privatni sektor s navedene četiri kompanije kao predvodnicima sve više diktira trendove u svemirskoj industriji. NewSpace Global, tvrtka koja prati podatke o poslovanju svemirske industrije, u posljednjih pet godina bilježi pravu eksploziju tog sektora. Naime, još 2011. taj je sektor brojao 125 tvrtki. Danas ih je više od tisuću. "Očekujemo da će ih u sljedećih deset godina biti više od 10.000", izjavio je nedavno na konferenciji na američkom sveučilištu MIT Richard Rocket, izvršni direktor NewSpace Globala. Svemir tako sve više postaje sljedeća postaja poduzetničke ambicije.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close