Milijarde eura ulaganja u Grčku koči birokratska ‘zaštita’ kulture

Autor: Tomislav Pili , 06. kolovoz 2017. u 22:00
Nekadašnja atenska zračna luka Hellenikon napuštena je prije 16 godina/REUTERS

Investicija preobrazbe starog aerodroma čeka odluku vlasti koji su dijelovi povijesne građevine.

Zaštita kulturnog naslijeđa starog 3500 godina u kombinaciji sa složenim zakonima i birokracijom nesklonom investitorima koči milijarde eura ulaganja u grčki turizam.

Kako prenosi Reuters, radovi koji bi stari atenski aerodrom Hellenikon, napušten prije 16 godina, pretvorili u luksuzni turistički kompleks još nisu započeli. Investitor – grčka kompanija Lamda iza koje stoji arapski i kineski kapital – nadala da će prva lopata biti zabodena do lipnja. Investicija gradnje najvećeg resorta u Europi na 620 hektara vrijedi osam milijardi eura, a trebala bi otvoriti 75.000 radnih mjesta. Međutim, radovi ne mogu započeti jer vlasti još nisu odlučile koje će dijelove Hellenikona proglasiti povijesnim zaštićenim građevinama.

 

8 mlrd.

€ vrijedi investicija preobrazbe Hellenikona

Vlasti su povijesnom građevinom čak htjele proglasiti pistu staru 60 godina, ali su na kraju odustale od te ideje. K tome, vlada je zaštitila 3,7 hektara šume unutar aerodroma. Slično iskustvo prošao je i američki investitor grčkih korijena Mike Angeliades koji je na rodnom Rodosu prije tri godine na državnom natječaju dobio posao izgradnje priobalnog kompleksa vrijednog 400 milijuna eura. No, prošle godine iz ministarstva kulture stigao je "grom iz vedra neba".

"Ministar je cijelo područje proglasio arheološkim nalazištem. I dalje čekamo odgovor iz ministarstva što planiraju učiniti", kaže Angeliades. Investirati u Grčku nije jednostavno. U izvješću Svjetske banke "Doing Business" Grčka je na 61. mjestu od 190 država. Iako se prošle godine u Grčku slilo 2,8 milijardi eura  izravnih stranih ulaganja što je 11 puta više nego 2010. kada je zemlja prvi puta zatražila financijsku pomoć, to je i dalje 35 posto manje nego pretkrizne 2006. godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close