Milan Beko neće preuzeti vođenje Željeznica Srbije

Autor: Poslovni dnevnik , 29. listopad 2014. u 22:00
Milan Beko pristao je voditi državnu kompaniju

Razgovori su prekinuti kada se otkrilo da je Beko povezan sa sumnjivim tvrtkama i bankama.

Pregovori koje je srpska vlast započela s Milanom Bekom, jednim od najvećih poduzetnika u zemlji, oko preuzimanja čelne pozicije u Željeznicama Srbije, prekinuti su i on najvjerovatnije neće biti imenovan za generalnog direktora, javlja list Danas.

Naime, u pregledu Bekovog poslovanja otkrilo se da je on povezan s oko 40 kompanija iz Srbije, Paname, Španjolske, Švicarske i Luksemburga, među kojima ima i onih koje su otvorene u offshore zonama, a u toj mreži su i neke banke. Zbog toga su razgovori prekinuti. Međutim, vjerojatno je Beku dodatan uteg u procjeni poslovnog profila bio izvještaj Porezne uprave prema kojem je njegova tvrtka Luka Beograd s dugom od oko osam milijuna eura u skupini najvećih poreznih dužnika u Srbiji, iako je Beko kasnije to opovrgao.

Nakon prekida razgovora, vlada je odlučila raspisati javni natječaj za izbor generalnog direktora Željeznica. Do razgovora s Milanom Bekom došlo je nakon što je premijer Aleksandar Vučić ponudio najvećim srpskim poduzetnicima da se okušaju u upravljanju velikim javnim poduzećima. Pojedini srpski mediji objavili su i da je iz vlade Skupštini Željeznice upućena preporuka da Beka prvo imenuje za izvršnog direktora, te da ga istog dana novi Izvršni odbor postavi na mjesto generalnog direktora. Milan Beko je u kolovozu na konferenciji za novinare rekao da, kada je riječ o državi, "stoji na raspolaganju premijeru" i da je spreman preuzeti vođenje Željeznica Srbije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close