Mijenjaju zakon po željama Ubera

Autor: Poslovni dnevnik , 01. veljača 2018. u 22:00
Američka prijevoznička kompanija je 2016. godine najavila da će u Ljubljani ponuditi vožnju električnim automobilima/FOTOLIA

Unajmljivanje vozila s vozačem omogućit će razvoj novih gospodarskih inicijativa, kažu u Ministarstvu za infrastrukturu.

Slovensko Ministarstvo za infrastrukturu, na čelu s Peterom Gašperšičem, uvodi novi oblik prijevoza, da bi se omugućilo zakonito poslovanje Ubera, piše ljubljanski Dnevnik.

"Budući da je usluga dogovorena putem internetskih platformi, a cijena prijevoza i ruta dogovorene su unaprijed za što putnik ima jamstvo pružatelja usluge, zahtjevi za dodatnu zaštitu, kao što je taksimetar su nepotrebni", stoji su Nacrtu izmjena i dopuna Zakona o cestovnom prijevozu, koji predlaže uvođenje "najma automobila s vozačem", što će se urediti drugačije nego obična taksi usluga.

 

9 sjedala

moći će imati vozilo koje će pružati novi oblik prijevoza

Promet kroz "najam automobila s vozačem" bio bi moguć s vozilima s najviše devet sjedala, uključujući vozača, a obavljat će ga pružatelj usluga, koji će imati nacionalnu licenciju. Istodobno, Ministarstvo će ukinuti nacionalnu dozvolu za taksi, čije izdavanje prelazi u nadležnosti lokalnih zajednica. Taksimeter više ne bi bio obvezan za taksi usluge, ali bi taksisti tada morali registrirati informacijsku platformu koja bi se koristila umjesto taksimetra.

"Unajmljivanje vozila s vozačem omogućit će razvoj novih gospodarskih inicijativa", tvrde u ministarstvu, dodajući da je riječ o kooperativnoj ekonomiji koja može "značajno doprinijeti stvaranju novih radnih mjesta i rast u Europskoj uniji ako se potiče i razvija na odgovoran način." Uberovo snažno lobiranje tako je urodilo plodom. Ministar javne uprave Boris Koprivnikar sastao se 2016. s Betsy Mansiello, tada predstavnicom za odnose s javnošću u Uberu, kada je potpisano pismo namjere za suradnju. 

Predstavnici Ubera 2016. nekoliko puta su se sastali s Gašperšičem ili njegovim suradnicima, a u siječnju 2017. sa zastupničkim klubovima stranaka SD i SMC, te su posjetili i Ministarstvo gospodarstva. Uber je 2016. godine najavio da će u Ljubljani ponuditi prijevoz električnim vozilima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close