Microsoft po vrijednosti prestigao Google

Autor: Tomislav Pili , 31. svibanj 2018. u 22:00
Izvršni direktor Microsofta Satya Nadella/REUTERS

Kapitalizacija softverskog diva 758 milijardi dolara.

Rastom cijene dionice od 0,96 posto u srijedu na 98,95 dolara Microsoft je nadmašio Google po tržišnoj vrijednosti.

Softverski div dosegao je 758,02 milijarde dolara kapitalizacije, dok Googleov vlasnik Alphabet vrijedi 745 milijardi dolara.

Osim toga, izvršni direktor Satya Nadella može se pohvaliti i kako cijena dionice nikada nije bila tako visoko u 32-godišnjoj povijesti Microsofta kao kompanije čijim se dionicama trguje na burzi.

Nakon što je ostavio Google iza sebe, Microsoft sada "puše za vrat" Amazonu u borbi za status druge najvrednije američke kompanije. Da bi dostigao internetskog trgovca, nedostaje mu 30 milijardi dolara. Apple je i dalje nedodirljiv na prvoj poziciji s približno 920 milijardi dolara kapitalizacije.

Međutim, analitičari smatraju kako je Microsoft jedan od kandidata za učlanjenje u elitni klub kompanija koje vrijede više od bilijun dolara. Otkako je Steve Ballmer 2014. prepustio čelnu poziciju Nadelli, kompanija se fokusirala na "računalstvo u oblaku".

Analitičari predviđaju da će prodajni prihodi i dobit u idućih nekoliko godina rasti više od 10 posto godišnje što je impresivan podatak za kompaniju Microsoftove veličine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close