Međunarodna zajednica u ‘ofenzivi’ na političare u BiH

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. siječanj 2013. u 11:58
Guliver/Thinkstock

Vehid Šehić izjavio je kako se pokušava doći do izbalansiranih preporuka koje će pomiriti nacionalno i građansko, individualno i kolektivno.

Posebni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR) Peter Sorensen poduzet će odlučnije korake kako bi političke lidere u toj zemlji naveo da konačno postignu dogovor o ustavnim promjenama i izmjenama izbornog zakona kojima bi se uklonila diskriminacija pripadnika nacionalnih manjina, a u slučaju opstruiranja tog procesa pripravan je nametnuti i kazne odgovornima, piše u utorak sarajevski "Dnevni avaz".
Neimenovani dužnosnik Sorensenova ureda kazao je za list kako je posebni predstavnik EU dobio "ojačani" mandat sa zadaćom da osigura provedbu presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci" iz 2009. godine kojom je utvrđeno da BiH krši prava manjina jer im ne dopušta kandidiranje za članove Predsjedništva BiH i za zastupnike u Domu naroda državnog parlamenta. Provedba te presude ujedno je temeljni uvjet da bi BiH mogla podnijeti molbu za dobivanje statusa kandidata za članstvo u EU.

"Svi stranački lideri ističu kako im je interes da BiH što brže napreduje prema EU. Sada ćemo vidjeti koliko je ta priča utemeljena", kazao je "Avazov" izvor dodajući kako bi sastanci političara pod Sorensenovim pokroviteljstvom trebali početi vrlo brzo. Ne bude li rezultata, navodi se, Sorensen neće bježati od sankcioniranja odgovornih.

"Sankcije imamo na raspolaganju. One su sastavni dio mandata EUSR-a i protežu se od ignoriranja političara koji se protive dogovorima do zabrane putovanja i zamrzavanja njihove imovine u EU", kazao je izvor. Po njegovim navodima, međunarodna zajednica postigla je neku vrstu dogovora o podjeli zadaća koje u BiH treba provesti u ovom trenutku. EUSR je tako zadužen za provedbu presude "Sejdić-Finci", Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) za rješavanje problema Mostara odnosno donošenje novog statuta tog grada, a veleposlanstvo SAD za preustroj Federacije BiH.

Pod pokroviteljstvom OHR-a počeli su pregovori o Mostaru, a američko veleposlanstvo formiralo je posebnu skupinu stručnjaka koji imaju zadaću do kraja travnja definirati moguće prijedloge novog ustroja FBiH.

Član te skupine Vehid Šehić izjavio je kako se pokušava doći do izbalansiranih preporuka koje će pomiriti nacionalno i građansko, individualno i kolektivno.

"Federacija sve teže funkcionira zbog nedostatka financijskih sredstava. Kako vidimo, kreditima koji se dobiju od MMF-a i Svetske banke krpaju se proračunske rupe", kazao je Šehić kako ga u utorak citiraju banjalučke "Nezavisne novine". Dodao je kako se uz racionalniji ustroj istodobno želi neutralizirati strah od trećeg entiteta, ali i strah od majorizacije koji postoji kod hrvatskog naroda. "Želimo da se omogući stvarna ustavna jednakopravnost za sva tri naroda koji žive na teritoriju FBiH", kazao je Šehić.

Potvrdio je kako će u drugoj polovici svibnja biti održana posebna konferencija na kojoj će se raspravljati o ponuđenim rješenjima i pokušati dogovoriti konačni prijedlog za novi ustroj FBiH.

Komentirajte prvi

New Report

Close