Merkel u Japanu jača ekonomske odnose

Autor: Poslovni dnevnik , 04. veljača 2019. u 21:59
Angela Merkel/REUTERS

Njemačka kancelarka koristi prilike novog sporazuma o slobodnoj trgovini.

Njemačka kancelarka Angela Merkel doputovala je u ponedjeljak u dvodnevni posjet Japanu, gdje će se susresti s japanskim premijerom Shinzoom Abeom i japanskim carem Akihitom, a cilj posjeta je intenziviranje gospodarskih odnosa nakon stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini između Europske unije i Japana.

"Sporazum je u ovim vremenima važna poruka svijetu. Mi ovom sporazumu pridajemo veliku pozornost i sada ga trebamo ispuniti sadržajima", rekla je njemačka kancelarka uoči leta u Tokio. 

Merkel je naglasila da se Njemačka i Japan zalažu za "poredak temeljen na pravilima".

Merkel je istaknula kako 450 njemačkih poduzeća aktivno djeluje u Japanu posebice ukazavši na činjenicu da se u njezinoj pratnji nalazi veliko gospodarsko izaslanstvo. I Abe je istaknuo važnost sporazuma između EU-a i Japana, posebice u nemirnim trenucima protekcionizma i nestabilnosti.

"Velika Britanija polako izlazi iz EU-a, a uloga Njemačke u svijetu je sve važnija", rekao je Abe. Merkel i Abe razgovarali su i o summitu G20, koji se u lipnju održava u Osaki, a bilo je riječi i o aktualnim političkim globalnim temama poput situacije u Venezueli i izlaska SAD-a i Rusije iz ugovora o ograničenju broja raketa srednjeg dometa.

Komentirajte prvi

New Report

Close