Merkel predstavlja Obami mirovni plan za Ukrajinu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. veljača 2015. u 10:35
Foto: Reuters

Njemačka kancelarka Angela Merkel sastaje se u ponedjeljak u Washingtonu s predsjednikom Barackom Obamom.

Njemačka kancelarka Angela Merkel sastaje se u ponedjeljak u Washingtonu s predsjednikom Barackom Obamom, a glavna tema razgovora dvoje čelnika su borbe na istoku Ukrajine između vladinih snaga i proruskih separatista, javlja BBC.

Očekuje se da će Merkel potanko izvjestiti Obamu o mirovnim prijedlozima koje Francuska i Njemačka pokušavaju ispregovarati s čelnicima Ukrajine i Rusije. SAD je, naime, pokazao spremnost da vlastima u Kijevu dostavi oružje, no Merkel se tome protivi. Ona je na netom održanoj muenchenskoj konferenciji o sigurnosti izjavila da "ne može zamisliti situaciju u kojoj bi suvremeno oružje za ukrajinsku vojsku toliko impresioniralo ruskog predsjednika Vladimira Putina da bi povjerovao da će vojno biti poražen".

No, u Washingtonu raste pritisak na Obamu da zauzme čvršći stav, a neki dužnosnici, poput republikanskog senatora Johna McCaina, tvrde da je neko oblik vojne potpore Ukrajini neophodan.

Istovremeno, Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande pokušavaju oživiti mirovni plan iz Minska koji je propao ove zime. Detalji njihovih mirovnih prijedloga nisu još objavljeni, ali se navodno govori o uspostavi demilitarizirane zone na 50 do 70 kilometara oko sadašnjih linija fronte.

Četverostrani summit Merkel, francuskog predsjednika Francois Hollandea, ruskog Putina i ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka trebao bi se održati u srijedu u Bjelorusiji.

Komentirajte prvi

New Report

Close